Manastirea Zamca Bucovina

Manastirea Zamca

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.652660 LAT 26.243768 LONG


Asezare: Suceava, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Manastirea Zamca

Datare: 1606

Observatie: Manastirea Zamca a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, elaborata in anul 2004, avand codul SV-II-a-A-05485.

Manastirea Zamca este un complex medieval fortificat care a avut anterior rol de manastire armeneasca, fiind considerat in prezent cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armeneasca din orasul Suceava.


Manastirea Zamca a fost construita in anul 1606 de armenii refugiati in Moldova inca din secolul al XIV-lea. Ridicata pe un platou din partea de vest a orasului, constructia ocupa o buna pozitie strategica. Complexul este inchis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat (trapezoidal), intarite cu contraforturi interioare si exterioare, fara turnuri de aparare.


Ansamblul arhitectural este format din trei cladiri (biserica principala "Sf. Auxentie", turnul-clopotnita de pe latura de est cu o inaltime de 26 metri si o cladire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se afla intrarea in incinta manastirii).


Manastirea Zamca a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, elaborata in anul 2004, avand codul SV-II-a-A-05485. Ansamblul este format din 7 obiective:


• Biserica "Sf. Axentie" - datand din anul 1551 si avand codul SV-II-m-A-05485.01


• Paraclisul "Sf. Grigore" - aflat in turnul clopotnita, datand din anul 1606 si avand codul SV-II-m-A-05485.02


• Paraclisul "Sf. Maria" - datand din secolul al XVII-lea si avand codul SV-II-m-A-05485.03


• Chiliile - datand din secolul al XIX-lea si avand codul SV-II-m-A-05485.04


• Zidul de incinta - datand din secolul al XVII-lea si avand codul SV-II-m-A-05485.05


• Turnul-clopotnita - datand din anul 1606 si avand codul SV-II-m-A-05485.06


• Fortificatia de pamant - datand din anul 1691 si avand codul SV-II-m-A-05485.07Manastirea Zamca - Istoric


Cercetarile arheologice efectuate aici in perioada 1954-1956 au atestat ca nivelul de fondare al zidurilor bisericii din Manastirea Zamca, ale cladirii de vest, precum si zidul de incinta apartin perioadei istorice a primei jumatati a secolului al XVII-lea. Ele au infirmat unele pareri in legatura cu existenta aici a unei manastiri in secolul al XV-lea si s-a precizat ca actualele constructii au fost ridicate in secolul al XVII-lea.


Dupa cele mai noi informatii, Manastirea Zamca a fost construita la inceputul secolului al XVII-lea. In mijlocul naosului bisericii "Sf. Auxentie" se afla piatra de mormant a lui Agopsa (Iacob) Vartan, pe care se afla urmatoarea inscriptie: "Aceasta este piatra de mormant a lui Agopsa, fiul lui Amir (principe), acesta este intemeietorul sfintei biserici, a murit in 1051 (=1602) dupa era armeana."


Turnul-clopotnita a fost construit in 1606, acest an fiind inscris pe cheia de bolta a arcadei estice a turnului, in mijlocul unei pietre impodobite cu flori.


Calatorul armean Simeon Lehati care a vizitat Suceava in 1608 nota in jurnalul sau de calatorie ca a gasit la Suceava "trei biserici de piatra (Sf. Cruce, Sf. Simeon si Sf. Treime) si doua manastiri tot din piatra, foarte frumoase, una in apropierea orasului (Manastirea Zamca) si cealalta la o departare de doua mile (Manastirea Hagigadar)". De aici rezulta ca biserica era finalizata la acea data.


Cu privire la construirea manastirii, traditia armeana mentioneaza drept ctitori pe trei frati (Hagop, Auxent si Grigor). Acestia au cumparat acest loc in anul 1606 si ar fi construit: primul, capela "Sf. Hagop (Iacob)" aflata in cladirea de pe latura de vest, al doilea biserica cu hramul Sfantului Auxentie si al treilea capela cu hramul Sfantul Grigorie Luminatorul din turnul-clopotnita.


In secolul al XVII-lea, in cladirea de pe latura de vest a manastirii s-a aflat resedinta episcopului armean din Moldova. Episcopul Hazar din Pápert a copiat o Evanghelie in 1624 pe care a facut adnotarea ca era la acea data "staretul manastirii Sf. Axente si episcop al Tarii Vlahilor".


In timpul campaniei antiturcesti din anii 1690-1691, Sobieski a invadat pentru a treia oara Moldova, jefuind multe orase si sate. In toamna anului 1691, la intoarcerea din invazia in Moldova, el a lasat garnizoane poloneze in mai multe complexe fortificate: Cetatea Neamtului, Cetatea Sucevei, Manastirea Agapia, Manastirea Secu si manastirea armeneasca. El si-a stabilit tabara in jurul acestui asezamant religios. Acest eveniment este consemnat de cronicarul Ion Neculce in letopisetul sau: "In al sesalea anu a domniei lui Cantemir-voda coboratu-s-au craiul Sobetichii cu ostii grele iar in Tara Moldovei, fiind indemnatii si de munteni, de Brancovanul, de pe cum era invatat ca sa faca rau acestei tari, de sa acolisiè de dansa totdeauna, precum si mai pe urma, de au adus si pe moscali cu fapteli lui. (...) S-au vinit craiul cu obuzul pe la Botaseni si pen Cotnarii pan’ la Targul Frumos, si de la Targul Frumos iar s-au intorsu la tara lui, ca era vreme de toamna. Si atuncea, intorcandu-sa, au lasat oaste cu bucate in cetate, in Neamtu, si-n Sucevi, in manastirea armeneasca, si-n Agapie in manastire, si-n Sacul, si-n Campul Lungu, si-n Hangu." De atunci dateaza si unele grafite aflate pe peretii paraclisului din cladirea vestica a Manastirii Zamca.


Cu acest prilej, manastirea Zamca a fost inconjurata cu un zid de incinta, cu bastioane la colturi. Tot polonezii au ridicat valul de pamant ce inconjoara manastirea pe laturile de nord, est si sud, intre valul de pamant si zidul de incinta aflandu-se un sant. Tot de atunci, probabil, dateaza si denumirea manastirii de Zamca, provenita de la termenul polonez "zamek" (plural "zamki") care inseamna "cetatuie", “fortificatie”, “loc intarit”. Cu acest prilej, monumentul, desigur, a avut de suferit, deteriorarea lui accentuandu-se in anii urmatori, astfel incat la inceputul secolului al XVIII-lea toate cladirile manastirii au fost partial refacute.Manastirea Zamca - Arhitectura

Turnul-clopotnita este o cladire situata in partea estica a zidului de incinta, avand latura de baza patrata. Pe cheia de bolta a arcadei estice de la intrarea turnului clopotnita este mentionat anul constructiei: 1606. Turnul are o inaltime de 26 de metri si avea initial o intrare boltita care, ulterior, a fost inchisa.


La parter se afla un gang boltit prin care se intra in manastire. Urcand niste scari in spirala din interiorul curtii si mergand printr-un coridor se putea ajunge la primul etaj unde era un paraclis cu hramul Sfantul Grigorie Luminatorul. Incaperea de la etajul al doilea avea rol de clopotnita si de loc de straja.


Biserica "Sf. Auxentie" a Manastirii Zamca a fost construita din piatra dupa un plan dreptunghiular, fiind compartimentata in pronaos, naos si altar. Edificiul nu are abside laterale, in locul acestora gasindu-se doua contraforturi, de o parte si de alta. In exterior, biserica are o linie arhitectonica simpla. Cate o pereche de contraforturi de forma octogonala sprijina de o parte si de alta zidurile naosului. Decoratia imbina elemente de traditie gotica si clasica cu motive noi, de influenta orientala (rozetele).


Se remarca prezenta celor trei altare, dupa topografia bisericilor armenesti, cu un altar central in absida centrala si cu doua altare secundare, amplasate in doua nise din perete si prevazute cu mese de piatra. Catapeteasma a fost inlocuita cu o draperie simpla suspendata de o barna transversala.Manastirea Zamca - Alte Constructii

In incinta complexului manastiresc se mai afla un depozit de materiale si o fantana acoperita si inconjurata de ziduri, ambele de data recenta. Chiliile insirate pe langa ziduri au disparut.Manastirea Zamca - Obiective apropiate

Biserica Sfantul Nicolae din Suceava, 1.6 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Biserica Sfantul Dumitru din Suceava, 1.7 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Casa memoriala Simion Florea Marian din Suceava, 1.7 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Hanul Domnesc din Suceava, 1.8 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Biserica Domnitelor din Suceava, 2 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Muzeul de Stiintele Naturii din Suceava, 2 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Biserica Sfantul Ioan Nepomuk din Suceava, 2 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Biserica Invierea Domnului din Suceava, 2.1 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Biserica Mirauti din Suceava, 2.2 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Muzeul de Istorie din Suceava, 2.2 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava, 2.2 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava, 2.6 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Muzeul Satului Bucovinean, 4 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Cetatea de Scaun a Sucevei, 4 Km distanta fata de Manastirea Zamca


Biserica Sfantu Ilie din Scheia, 4.7 Km distanta fata de Manastirea Zamca
Localizare Manastirea Zamca
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania