Manastirea Solca

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.697931 LAT 25.825478 LONG


Asezare: Solca, jud. Suceava

Denumire:

Manastirea Solca

Datare: 1622

Observatie: Manastirea Solca a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la numarul 420, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05645 si fiind format din 6 obiective.

Biserica Sfantul Apostoli Petru si Pavel din Solca (Manastirea Solca) este o biserica ortodoxa ctitorita intre anii 1612 - 1622 de domnitorul Stefan Tomsa al II-lea (1611 - 1615, 1621 - 1623) in orasul Solca (judetul Suceava). Aceasta ctitorie a functionat ca manastire de calugari pana la 29 aprilie 1785 cand a fost desfiintata de austrieci, iar biserica manastirii Solca a devenit biserica parohiala.


Manastirea Solca a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la numarul 420, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05645 si fiind format din 6 obiective:


• Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" - datand din anii 1612-1622 si avand codul SV-II-m-A-05645.01


• Ruine de chilii - datand din 1622 si avand codul SV-II-m-A-05645.02


• Beciuri - datand din 1622 si avand codul SV-II-m-A-05645.03


• Zid de incinta - datand din 1622 si avand codul SV-II-m-A-05645.04


• Turnuri - datand din 1622 si avand codul SV-II-m-A-05645.05


• Clopotnita - datand din 1622 si avand codul SV-II-m-A-05645.06Manastirea Solca - Istoric


La inceputul secolului al XVII-lea, localitatea a fost cumparata de voievodul Stefan Tomsa al II-lea. Acesta a inaltat aici o ctitorie domneasca, cu rol de manastire de calugari. Dupa cum relateaza cronicarul Miron Costin, boierul Stefan Tomsa "direptu moldovan, din satu den Otésti, de pre raul ce se chiama Racataul, in tinutul Putnei" a ajuns domnitor in anul 1611 dupa ce voievodul Constantin Movila nu a platit birul din acel an. El a fost insotit spre scaunul domnesc de hoardele de tatari ale lui Cantemir-bei. Tot cronicarul descrie prima domnie a lui Tomsa ca a fost plina de varsari de sange.


Neexistand nicio pisanie, nu se cunoaste anul in care s-a inceput construirea Manastirii Solca. Unele lucrari acrediteaza anul 1612 ca an al inceperii constructiei, dar nu exista date precise care sa sprijine aceasta ipoteza. Cert este ca biserica era gata la 18 octombrie 1614 cand ctitorul i-a facut prima danie de sate, mentionandu-se in acel document ca "am inceput si am facut biserica si manastire ... care s-au sfintit intru pomenire sfintilor intru tot laudatilor apostoli de frunte intai sazatori Petru si Pavel si altor sfinti apostoli". Documentele si cronicile aduc precizarea ca evenimentele de la sfarsitul primei domnii a lui Tomsa nu i-au permis domnitorului sa finalizeze intreg complexul manastiresc.


In cea de-a doua sa domnie (1621-1623), Stefan Tomsa al II-lea a construit zidurile imprejmuitoare cu cele patru turnuri de sprijin din fiecare colt, staretia si chiliile pentru calugari.


Letopisetul lui Miron Costin precizeaza ca Manastirea Solca a fost finalizata de construit in 1622.Manastirea Solca - Arhitectura

Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" a fostei Manastiri Solca este un monument caracteristic al arhitecturii moldovenesti din secolul al XVII-lea, avand elemente arhitectonice ale bisericilor din veacurile precedente, dar si elemente noi. Acest edificiu se aseamana cu biserica Manastirii Dragomirna ca proportii, ornamentatie si, intr-o anumita masura, ca plan.


Cele doua biserici (de la Solca si Dragomirna) sunt considerate a fi cele mai inalte din Bucovina. Biserica de la Solca are o inaltime de 36 metri si ziduri groase de aproape 2 metri. Masivitatea constructiei este demonstrata si de cele patru perechi de contraforturi inalte, cu copertine cu profile gotice, de ingrosarea aparenta a zidurilor care marcheaza absidele laterale, de prezenta unui rand de console mici care sustin acoperisul sau a unor gauri de ventilatie care strapung peretii deasupra boltilor. Acoperisul lacasului de cult este din tigla emailata.


Biserica din Manastirea Solca este iluminata in interior prin 10 ferestre de dimensiuni mici, cu chenare dreptunghiulare si amplasate la inaltime. Ele sunt dispuse astfel: trei in pridvor (doua in peretele vestic si una in cel sudic), trei in pronaos (doua in peretele sudic si una in cel nordic), o fereastra in peretele sudic al camerei mormintelor, cate o fereastra in fiecare absida laterala si una in axul absidei altarului.


In interior, biserica din Manastirea Solca este impartita in 5 incaperi: pridvor, pronaos, camera mormintelor, naos si altar. Intre pridvor si pronaos se afla un perete despartitor; portalul de intrare are un chenar in arc frant cu muluri gotice, bogat profilate, care este incadrat de un chenar dreptunghiular. Intre pronaos si camera mormintelor, ca si intre camera mormintelor si naos au existat ziduri despartitoare inlaturat ulterior de Romstorfer. Una din usile interioare a fost mutata in peretele sudic al camerei mormintelor, unde s-a deschis o noua intrare. Cadrul acestei usi este format din baghete dreptunghiulare incrucisate si alte ornamente florale.


Bolta pronaosului si cupola naosului prezinta ornamente arhitecturale formate din torsade de piatra cioplita in forma de arce simple si incrucisate, incadrand doua calote, panouri, capiteluri si scuturi unice specifice Solcii, prin amplasare si maiestrie. In altar se afla cele doua nise: diaconiconul si proscomidiarul.


Un element specific al bisericii din Manastirea Solca este tainita (camera tezaurului), unde se patrunde printr-o usa de fier camuflata de stranele din partea de nord-vest a naosului. Tainita se afla deasupra camerei mormintelor si se ajunge aici printr-o scara de acces in spirala, destul de inghesuita. Aici se pastrau odoarele manastirii in vremuri de restriste, iar astazi a fost amenajat un fel de muzeu al bisericii in care se afla vesminte bisericesti, obiecte de cult si carti vechi. Incaperea este iluminata prin doua mici ferestruici dreptunghiulare. Scara de acces continua apoi pana in podul bisericii.Manastirea Solca - Obiective InvecinateLocalizare Manastirea Solca
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania