Biserica Sfanta Treime din Siret Bucovina

Biserica Sfanta Treime din Siret

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: -

Taxa Foto: -

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.949680 LAT 26.073555 LONG


Asezare: str. Victoriei, nr. 10, loc. Siret, jud. Suceava

Denumire:

Biserica Sfanta Treime din Siret

Datare: mijlocul sec. XIV-lea

Observatie: Ansamblul Bisericii Sfanta Treime din Siret a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05643 si este format din 2 obiective:

• Biserica Sfanta Treime - datand din anul 1352 si avand codul SV-II-m-A-05643.01

• Zvonita - datand din secolul al XVII-lea si avand codul SV-II-m-A-05643.02

Biserica Sfanta Treime din Siret este o biserica construita in secolul al XIV-lea in orasul Siret (judetul Suceava) si este considerata a fi una dintre cele mai vechi biserici de piatra din Moldova si prima construita dupa planul triconc, de tip bizantin. Ea este situata pe Str. Victoriei nr. 10 (aflata pe Dealul Sasca).


Ansamblul Bisericii Sfanta Treime din Siret a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05643 si este format din 2 obiective:
• Biserica Sfanta Treime - datand din anul 1352 si avand codul SV-II-m-A-05643.01
• Zvonita - datand din secolul al XVII-lea si avand codul SV-II-m-A-05643.02Biserica Sfanta Treime din Siret - Arhitectura


Biserica Sfanta Treime este construita din piatra bruta de cariera, la fatade folosindu-se insa, cu functie decorativa, caramida simpla sau smaltuita.


Dimensiunile bisericii Sfanta Treime din Siret sunt modeste in comparatie cu cele ale unei ctitorii domnesti tipice: lungimea - 16,5 m; latimea - 11 m; grosimea zidului - 1,1 m; inaltimea soclului - 40 cm.


In exterior, Biserica Sfanta Treime din Siret este decorata cu discuri ceramice policrome, flori cruciforme si caramizi. Decorul cu discuri va capata o mare dezvoltare in timpul domniei lui Stefan cel Mare, fiind prezent la Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti, biserica Manastirii Neamt, precum si pe platoul Cetatii de Scaun a Sucevei (sub forma de material arheologic). La acest monument discurile nu sunt figurative, ci au o forma geometrica simpla. In forma generala a Biserica Sfanta Treime din Siret se regasesc caracteristici specifice bisericilor moldovenesti: lipsa turlei, calota naosului, ocnitele oarbe si decorul ceramic sus-amintit.


Pe fatada Biserica Sfanta Treime din Siret, la circa doua treimi din inaltimea zidurilor, se afla pe abside si pe fatada sudica pana in dreptul ferestrei pronaosului, o friza formata din doua randuri de discuri ceramice, alternand cu flori cruciforme intre doua randuri de caramizi. In jurul ferestrelor (cu exceptia celei de pe absida nordica), la partea superioara, se afla cate un chenar rectangular, format din doua randuri de discuri smaltuite si trei de flori cruciforme. Ferestrele Biserica Sfanta Treime din Siret sunt alungite, incadrate in chenare de piatra cioplita. Pe alocuri se pot observa fragmente de fresca. Acelasi decor se observa si in partea superioara a icoanei hramului de deasupra usii de intrare, care are o cornisa deasupra.


Interiorul bisericii Sfanta Treime din Siret este compartimentat in pronaos, naos si altar. Nu exista portal de intrare, intrandu-se printr-o usa direct in pronaos. Pronaosul prezinta o fereastra de mici dimensiuni pe latura sudica, in naos sunt doua, iar in altar inca una situata pe axul absidei. Pronaosul este dreptunghiular si ingust, fiind boltit cu un semicilindru care pleaca direct de pe zidurile exterioare. Pronaosul bisericii Sfanta Treime din Siret este separat de naos printr-un perete gros de piatra, in mijlocul caruia se afla o usa arcuita mica.


Naosul bisericii Sfanta Treime din Siret este alungit in sensul axei longitudinale, fiind acoperit cu o cupola spriujinita pe patru arce semicilindrice: doua inguste incadreaza cele doua abside laterale si doua mai late, inegale, sprijinite pe console. El este cu o treapta mai jos decat pronaosul. Altarul este cu o treapta mai inalt decat naosul si are forma semicirculara, cu trei ferestre.Biserica Sfanta Treime din Siret - Iconografia


Biserica Sfanta Treime din Siret nu a fost pictata niciodata. Un iconostas valoros realizat in stilul „baroc moldovenesc”, datand cel putin de la inceputul secolului al XIX-lea, a fost renovat in anul 1841 de catre negustorul Panait Goras cu ajutorul parohienilor si inlocuit cu unul nou in anul 1995. Actuala catapeteasma este confectionata din lemn de stejar de catre mesterul popular Vasile Gaman din satul Nemtisor (judetul Neamt).Biserica Sfanta Treime din Siret - Necropola

In pronaos, Biserica Sfanta Treime din Siret adaposteste mai multe pietre funerare din secolele XVI-XVII, impodobite cu elemente sculpturale de epoca.


Cea mai veche piatra funerara este a unui armean si are ca motiv ornamental o floare iesind dintr-un vas. Pe ea se afla urmatoarea inscriptie in limba armeana: "Aceasta este piatra de mormant a raposatului Marcu, fiul preotului Sahag, care a murit la 1553".


Un anume pan Nicolae a infrumusetat doua morminte din pronaos, care apartineau parintilor sai: negustorul Lazar si sotia sa, Teodosia. Piatra din partea stanga a pronaosului contine ornamente orientale si gotice, avand urmatoarea inscriptie in limba slavona: "Acest mormant l-a facut si infrumusetat pan Nicolae tatalui sau Ioan, numit Lazar negustor, care s-a si inmormantat aici ... in anul 7085 (=1577) martie 1". Piatra din partea dreapta a pronaosului contine ornamente asemanatoare: "Acest mormant l-a facut si infrumusetat pan Nicolae mamei sale Teodosia, sotia lui Lazar, care s-a mutat la vesnicile lacasuri - vesnica ei pomenire - in anul 7084 (=1576) ianuarie 7".Biserica Sfanta Treime din Siret - Istoric


Biserica Sfanta Treime din Siret - Datarea constructiei

Dupa cum a scris cronicarul Ion Neculce in prima legenda din "O sama de cuvinte", prima capitala a Moldovei a fost orasul Siret. Acesta a atribuit lui Dragos Voda constructia bisericii, alaturi de o curte domneasca fortificata pe care primul descalecator ar fi ridicat-o aici. Dupa cuvintele cronicarului, "Dragos-voda, asa povestescu oamenii cum ca, daca au descalecat Tara Moldovii, au descalecat targul Siretiului. Si i-au fost scaonul domnii(i) sale acolo. Si au facut zamca, cetate de pamant, si in zamca case domnesti si langa zamca biserica de piiatra. Si hramul bisericii este Sf(a)nta Troite, care si pana astazi iaste si sa slujaste sfanta liturghie."


Lipsa documentelor legate de aceasta constructie face ca si in prezent data constructiei si numele ctitorului sa ramana discutabile. Unii autori atribuie biserica lui Sas Voda (1354-1358) sprijinindu-si afirmatia pe faptul ca Biserica Sfanta Treime din Siret este situata pe Dealul Sasca, toponim ce deriva de la numele voievodului. Ea se afla la circa 300 m nord de locul unde traditia consemneaza existenta cetatii construite de Sas Voda si a fost considerata ca fiind capela Curtii Domnesti din Siret.


Istoricul Nicolae Iorga a atribuit ctitoria bisericii domnitorului Petru I Musat (1374-1391), pe baza studierii materialului de zidarie si a tehnicii folosite. Acesta a avut pentru un timp resedinta domneasca in orasul Siret. Cercetarile arheologice efectuate la inceputul secolului al XXI-lea aveau sa confirme datarea monumentului la finele secolului al XIV-lea, cat si rolul sau de capela a Curtii Domnesti de la Siret. S-a infirmat ipoteza avansata in anii '60-'70 ai secolului al XX-lea ca biserica actuala ar fi o refacere din temelii datand de la inceputul secolului al XV-lea, din primii ani ai domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), negasindu-se niciun indiciu care sa ateste existenta unei constructii anterioare.


Langa Biserica Sfanta Treime din Siret au fost descoperite locuinte datand din deceniile noua si zece ale secolului al XIV-lea, in interiorul carora au fost gasite discuri ceramice smaltuite, identice cu cele care decoreaza paramentele monumentului, fapt care subliniaza contemporaneitatea construirii bisericii cu perioada de functionare a acestor locuinte. Alaturi de biserica au fost cercetate si numeroase morminte, datand din secolele XV-XVIII.


Totusi, domnitorul Petru Musat a fost cel care a mutat capitala Moldovei la Suceava si in afara de dania pe care a facut-o Bisericii catolice Sfantul Ioan din Siret, nu au mai fost gasite legaturi ale acestuia cu Siretul, pe cand Sas Voievod este mereu mentionat in toponimia si monumentele Siretului.Biserica Sfanta Treime din Siret - Restaurari

Dupa mutarea scaunului Moldovei la Suceava (de catre Petru Musat), Biserica Sfanta Treime din Siret a servit ca biserica parohiala credinciosilor de pe dealul Sasca. Prezenta in Biserica Sfanta Treime din Siret a unor pietre de mormant ale unor negustori sireteni presupune danii importante din partea acestora in favoarea acestui lacas de cult. In anul 1858 a fost transformata in biserica filiala a Bisericii Nasterea Sfantul Ioan Botezatorul.


In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, peretele nordic al bisericii Sfanta Treime din Siret se crapase din cauza greutatii naosului, ceea ce a necesitat in 1873 inlocuirea boltii vechi si a acoperisului. Reparatiile din 1890 au dus la inlocuirea acoperisului de sindrila cu unul din olane, fatadele Biserica Sfanta Treime din Siret au fost tencuite si s-a adaugat o turla falsa deasupra naosului. Ulterior peretilor li s-au alipit talpi de piatra pentru cresterea rezistentei monumentului. O restaurare partiala a avut loc in anul 1922.


Clopotnita de tip zvonita de pe latura de nord vest a bisericii dateaza din secolul al XVII-lea, fiind formata din ogive de piatra pentru clopote. Clopotnitele de tip zvonita apar destul de rar in arhitectura romaneasca, fiind intalnite numai la bisericile din nordul Moldovei: Biserica Sfanta Treime din Siret, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani (Suceava), Biserica Sfantul Procopie din Badeuti (Milisauti), Biserica Sfantul Dumitru din Zaharesti si Biserica Invierea Domnului din Suceava. Cele trei clopote dateaza din secolul al XIX-lea, cel mai mare fiind turnat in 1853, la Cernauti.


Ca urmare a faptului ca nu era intretinuta, in anul 1936 tampla bisericii Sfanta Treime din Siret era foarte deteriorata, stranele vechi erau stricate etc. Restaurarea exemplara efectuata intre anii 1937-1940 sub coordonarea arhitectului Horia Teodoru a urmarit sa redea Bisericii Sfanta Treime din Siret un aspect cat mai apropiat de forma sa initiala, cu exceptia acoperisului din tigla care a ramas cel din 1890. Au fost inlaturate interventiile improprii (turla, tencuielile de pe fatada care acopereau bogata decoratie ceramica), au fost inlocuite discurile de ceramica lipsa sau deteriorate cu ornamente de teracota noi, iar temelia a fost subzidita in scopul consolidarii peretilor.Biserica Sfanta Treime din Siret - Alte ObiectiveLocalizare Biserica Sfanta Treime din Siret
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania