Biserica Invierea Domnului din Suceava Bucovina

Biserica Invierea Domnului din Suceava

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.643393 LAT 26.261215 LONG


Asezare: Suceava, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Invierea Domnului din Suceava

Datare:

Observatie:

Biserica a fost zidita de doamna Elena Rares, sotia voievodului Petru Rares in anul 1551.

Biserica Invierea Domnului, Suceava - Monument istoric si de arhitectura, aceasta biserica a fost zidita de doamna Elena Rares, sotia voievodului Petru Rares. Pisania care se gaseste deasupra usii de la intrare spune urmatoarele: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant acest lacas sfant inchinat Invierii Domnului a fost inceput si terminat de Elena, doamna voievodului Petru, fiica lui Ioan Despot Tar, pentru mantuirea sufletului domnului ei, Petru voievodul si pentru propria mantuire, in anul 7059(1551) luna ianuarie 15".

Cercetari arheologice intreprinse la acest monument in cursul anului 1983 au relevat existenta a numeroase constructii, fie din lemn, fie din caramida care se succed fara intrerupere pe aceeasi suprafata intr-un interval de timp cuprins intre a doua jumatate a mijlocului secolului al XVI-lea.

In 1782, la cativa ani dupa ocuparea Bucovinei de habsburgi, imparatul Iosif al II-lea, la cererea comunitatii romano-catolice din Suceava, a dispus ca biserica "Invierea Domnului" sa fie cedata acestei comunitati. In aceasta situatie biserica a suferit importante transformari privind arhitectura sa interioara si exterioara, fiind adaptata la necesitatile cultului catolic. Dupa ce credinciosii romano-catolici si-au amenajat propriul lacas de cult, intre 1836-1637, biserica "Invierea" (cunoscuta si sub numele de Vascresenia sau biserica Elena Doamna), a fost utilizata de catre fostii credinciosi greco-catolici ruteni din Suceava pana in 1936 cand a fost restituita ortodocsilor romani, ca urmare a procesului deschis de marele istoric Nicolae Iorga. De la acesta data pana la sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial va fi biserica Garnizoanei militare. Intre anii 1944-1948 a fost biserica Internatului Teologic, iar pana in 1952 capela pentru practica liturgica a Scolii de Cantareti, dupa care a devenit biserica parohiala.

Biserica este construita din piatra bruta, cioplita numai pe alocuri si are dimensiuni relativ reduse: 21,4 metri lungime in interior si 5.8 metri latime. Dupa opinia specialistilor, planul ei ar fi o copie aproape fidela a bisericii "Sfantul Ioan Botezatorul" din Piatra Neamt, ctitoria voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Este de remarcat faptul ca absidele laterale ale naosului sunt inlocuite pintr-o ingrosare a zidului pe toata lungimea naosului, ingrosare limitata de cei doi contraforti, pe toata suprafata exterioara avand copertina cu profiluri obisnuite din piatra. Sub fereastra altarului se afla un picior de contrafort. Caracteristica arhitecturii sale interioare consta in existenta arcurilor, prelungite prin pilastri angajati, care se ingusteaza in jos prin console succesive. In secolul al XIX-lea, peretele dintre naos si pronaos, strapuns de o usa a fost inlocuit cu o arcada larga. Pronaosul este impartit in doua pintr-un arc cu pilastri si console mai pronuntate. Naosul este acoperit cu o simpla calota sferica, ca lare nu se mai afla pandantive si arcurile piezise moldovenesti. Constructia bisericii nu tradeaza sa fi avut o turla propriu-zisa de zid, ridicata deasupra naosului.

Intre 1982-1989 la aceasta biserica s-au intreprins ample lucrari de restaurare si conservare, care au avut in vedere reducerea ei la forma si frumusetea cea dintai. In acelasi timp, ea a fost impodobita cu vesmant pictural de catre prof. univ. Ion Grigore. Deasupra usii de la intrare a fost executtata in mozaic icoana hramului de catre pictorul George Raducanu, iar vitraliile apartin pictorului bucovinean Dan Broscauteanu. Iconostatul si mobilierul de stejar este executat de sculptorul Petru Ungureanu.

Dupa terminarea lucrarilor de restaurare, pe data de 8 octombrie 1989 a avut loc resfintirea sfantului locas, de catre I.P.S. Arhiepiscop Pimen (pe atunci episcop vicar al Mitropoliei Moldovei si Sucevei).

Dupa Revolutie, in incinta bisericii s-a inaltat o troita din lemn de stejar sculptat in cinstea eroilor martiti, in fata carcia la 22 Decembrie in fiecare an se savarseste alujba de pomenire. In anul 2000 s-a restaurat clopotnita (zvonita), care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, avand o arhitectura specifica si in vara aceluiasi an s-a primit din Creta particele din moastele sfintilor 99 de cuviosi care se pastreaza in pronaosul bisericii. In cursul anului 2002 s-au inceput lucrarile de pictura a tuturor ocnitelor de la exteriorul bisericii de catre prof. univ. Ion Grigore.

La aceasta biserica slujesc in prezent Pr. Protoiereu Vasile IRIMIA si Pr. Alexandru V-le ZOFOTA.


Localizare Biserica Invierea Domnului din Suceava
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania