Biserica Sfantul Nicolae din Suceava Bucovina

Biserica Sfantul Nicolae din Suceava

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.645959 LAT 26.256314 LONG


Asezare: str. Mihai Viteazul, nr. 2, loc. Suceava, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Sfantul Nicolae din Suceava

Datare: 1611

Observatie: Biserica Sfantul Nicolae din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05474.

Biserica Sfantul Nicolae din Suceava este o biserica ortodoxa construita in anul 1611 in municipiul Suceava. Ea este situata in centrul orasului, pe Str. Mihai Viteazul nr. 2, in apropiere de Colegiul National "Stefan cel Mare". Lacasul de cult are hramul Sf. Ierarh Nicolae (sarbatorit in fiecare an la 6 decembrie).


Biserica Sfantul Nicolae din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05474.Biserica Sfantul Nicolae din Suceava - Istoric


Cercetari Arheogolice


In urma sapaturilor arheologice s-a demonstrat ca terenul de langa actuala biserica a fost locuit permanent incepand cu prima jumatate a secolului al XIV-lea. Aici s-au descoperit materiale ceramice (fragmente de vase, cahle) din prima si din a doua jumatate a secolului al XIV-lea si din secolele XV-XVII, o locuinta de chirpici distrusa prin ardere si doua morminte in situ.


Tot aici a existat un cimitir medieval datand din primele decenii ale secolului al XV-lea. Vechimea cimitirului este dovedita de prezenta in doua morminte a unor grosi din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) din prima jumatate a timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) si Ilias I (1432-1433, 1435-1436, 1436-1442). Extinderea cimitirului s-a facut treptat pe fosta zona unde s-a aflat o locuinta distrusa prin ardere.


In timpul sapaturilor arheologice pentru largirea strazii Simion Florea Marian, din 1959, au fost descoperite monede moldovenesti in gradina Tarnavschi de langa Biserica Sfanta Nicolae (intr-o groap de circa 1,50 m adancime in care s-au mai gasit si fragmente de vase si de placi ornamentale - cahle intregi si fragmentare, precum si in umplutura unui cuptor). Complexul arheologic a fost datat in a doua jumatate a sec. al XV-lea si inceputul sec. al XVI-lea. Patru monede moldovenesti emise in perioada domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), care au fost descoperite in locul mentionat mai sus, se afla in prezent in colectiile Complexului Muzeal Bucovina. Acele monede dateaza locuirea de langa Biserica Sfantul Nicolae in prima jumatate a secolului al XV-lea, aceasta fiind din aceeasi perioada.


In mai 2010, arheologii Florin Hau, Stefan Dejan si Ion Mares de la Muzeul Bucovinei din Suceava au efectuat o serie de cercetari arheologice preventive pe suprafata vechiului cimitir parohial, amplasat la o distanta de 11 m de latura de nord a bisericii Sfantul Nicolae din Suceava. Au fost descoperite 60 de morminte, inhumarile si reinhumarile avand loc intr-o perioada intinsa din prima jumatate a secolului al XV-lea si pana in secolul al XVII-lea. In morminte s-a gasit un inventar arheologic format din monede de argint si de cupru, un inel de cupru, nasturi globulari de argint aurit si de arama, fragmente de tesaturi cu fir de argint aurit. In doua morminte s-au gasit grosi din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) si Ilias I (1432-1433, 1435-1436, 1436-1442); din alte morminte provin dinari din Ungaria, din Imperiul Romano-German sau silingi din Polonia. In urma acestor descoperiri, Biserica Sfantul Nicolae a fost incadrata cronologic in primele decenii ale secolului al XV-lea.


Locuirea zonei si existenta cimitirului medieval sunt argumente care demonstreaza ca aici a existat o biserica in primele decenii ale secolului al XV-lea. Pe latura de sud a actualei biserici, la exteriorul altarului, se observa urmele unei fundatii mai vechi, care a apartinut altarului de forma poligonala al primei biserici.Datarea bisericii Sfantul Nicolae Suceava


Existenta Bisericii Sfantul Nicolae din Suceava este mentionata pentru prima data intr-o insemnare in limba slavona pe un Tetraevanghel aflat in colectia Sfantului Sinod din Sofia, care a fost daruit acestei biserici in anul 1519 de catre camarasul de vistierie Mateias, fiul lui parcalabului Grumaz de la Cernauti. Donatorul provenea dintr-o veche familie de boieri din Moldova, fiind ulterior ctitor al Manastirii Cosula (1535) - a carei biserici are tot hramul Sfantul Nicolae si al Bisericii Pogorarea Sfantului Duh din Horodniceni (1539).


In anul 1611, in timpul domniei lui Constantin Movila vel vistiernicul Nicoara Prajescu, impreuna cu cneaghina Maria, si copiii lor, au innoit (refacut) Biserica Sfantul Nicolae, dandu-i forma pe care o are astazi. Boierul Nicoara Prajescu era unul dintre cei mai puternici si bogati boieri ai Moldovei, detinand dregatorii inalte in Moldova medievala: vel logofat (1606), vel vistiernic (1610). El a primit mai multe mosii de la domnitorul Ieremia Movila (1595-1600, 1600-1606).


Conform unui document din 7 martie 1768, "biserica a fost reparata de Constantin Pantazi, cupeti din Suceav(a), epitropul acestii biserici, cu agiutorul crestinilor, silindu-s(a) si el, au acoperit biserica si altele cele trebuincioas(a) facand chear ca cand ar fi fost nooa". In anul 1895, s-au efectuat noi lucrari de restaurare, cu purtarea de grija a protoprezbiterului Cassian Tusinschi si al preotului paroh Mihail Sarbu, peretii interiori fiind zugraviti de pictorul Vladimir Mironescu.


Biserica Sfantul Nicolae din Suceava a fost restaurata din nou intre anii 1974-1980 dupa proiectul Directiei Monumentelor Istorice si Arhitectonice BucurestiBiserica Sfantul Nicolae din Suceava - Arhitectura

Biserica Sfantul Nicolae din Suceava prezinta trasaturile arhitecturii moldovenesti a vremii, avand plan dreptunghiular. Edificiul are contraforturi mari, intre ele fiind adaugate contraforturi de dimensiuni mai mici. In exterior, biserica este decorata cu un brau median de caramizi in "dinti de ferastrau", iar sub streasina se afla un rand de ocnite. Ferestrele se termina la partea superioara in acolada, fiind incadrate de baghete incrucisate.


Biserica are un altar dreptunghiular boltit in semicilindru, cu absida la est, si abside laterale operate in grosimea zidului, precum si o turla deasupra naosului. Ea este considerata una dintre primele biserici din secolul al XVII-lea cu turnul-clopotnita inaltat deasupra exonartexului.


In interior, lacasul de cult este compartimentat in patru incaperi: pridvor deasupra caruia se inalta turnul-clopotnita, pronaos, naos si altar. Pictura a fost restaurata in anul 1895 de catre zugravul Vladimir Mironescu.Biserica Sfantul Nicolae din Suceava - Necropola bisericeasca

In interiorul bisericii au fost inmormantati cativa boieri. In partea dreapta a pronaosului, la nivelul pardoselii, este o piatra de mormant, infrumusetata de catre cneaghina Elisafta jupanului sau panul Iane Calugheru, vistier din Pogoniani, raposat la 24 martie 1595 (7104). Acest boier a indeplinit dregatorii inalte in Principatul Moldovei, in timpul domniei lui Petru Schiopul (1574-1577, 1578-1579, 1582-1591), fiind ruda cu Nicoara Prajescu si cu Movilestii.Biserica Sfantul Nicolae din Suceava - Obiective ApropiateLocalizare Biserica Sfantul Nicolae din Suceava
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania