Biserica de lemn din Putna Bucovina

Biserica de lemn din Putna

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.869002 LAT 25.604378 LONG


Asezare: loc. Putna, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica de lemn din Putna

Datare: 1352

Observatie: Biserica de lemn "Intrarea in Biserica" din Putna a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la numarul 337, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05594.

Biserica de lemn cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica din Putna se afla localizata in cimitirul satului Putna din comuna omonima (judetul Suceava), la circa 1 km de Manastirea Putna.


Partea de rasarit a bisericii de lemn din Putna este datata din primii ani ai secolului al XV-lea, si, prin traditie, a fost adusa de Stefan cel Mare de la Volovat. Aceasta este cea mai veche si singura biserica de lemn medievala, cunoscuta pana in prezent, pastrata pe teritoriul Romaniei. Vechimea exceptionala si planul arhaic ii confera o valoare inestimabila pentru arhitectura medievala din tara noastra si dincolo de granitele ei.


Biserica de lemn "Intrarea in Biserica" din Putna a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la numarul 337, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05594.Biserica de lemn din Putna - Traditia


Dupa traditia veche a Moldovei, biserica de lemn de la Putna ar fi fost construita la Volovat in perioada domniei lui Dragos Voda, pe la mijlocul secolului al XIV-lea. Primul cronicar care a mentionat aceasta traditie a fost marele vornic Nicolae Costin (1660-1712) in "Letopisetul Tarii Moldovei de la zidirea lumii pana la 1601 si de la 1709 la 1711".


„Inteles-am si noi den oameni batrani, lacuitori de aicea den tara, cum sa trage cuvantul den om in om, ca o biserica de lemnu la Olovat, sa fie facuta de Dragos-voda si acolo zic, sa fie ingropat Dragos-voda. Si aceia biserica de lemnu au mutat-o Stefan-voda cel Bun, de o au cladit la Manastirea Putna, unde sta pana acmu. Iara pe locul bisericii acei de lemnu, la Olovat, Stefan-voda au zidit biserica de piatra.”


Vechea biserica de lemn de la Putna s-a distins in istoria romanilor prin aura acestei legende, care i-a insotit si protejat existenta de-a lungul veacurilor. Dupa insemnarea cronicarului a urmat si protectia cancelariei domnesti. Voievodul Mihai Racovita (1703-1705, 1707-1709 si 1716-1726) insemna intr-un hrisov din 17 martie 1723 urmatoarele:


Scris-am Domnia me la boieri si la toti slujitorii, cari veti umbla ori cu ce fel de slujba a Domniei mele la tinutul Sucevei, facem stire tuturor pentru sfanta biserica de lemn, ce este langa Manastirea Putna, care aceasta biserica dinceputul ei au fost facuta de Dragos Voda la Volovat si au fost acolo pana in zilele raposatului Stefan Voda batranul, si atunce Stefan Voda au mutat-o acolo la Putna zidind in locul ei alta de piatra, care din pricina acestei biserici, caci au fost veche, s'au suitul randul si Manastirii Putnei de este mai naintea altor manastiri si pana astazi.”
— Dimitrie Dan - "Manastirea si comuna Putna" (Bucuresti, 1905), p. 125-127


Asadar, in constiinta moldovenilor de alta data, nimbul de intaietate al Manastirii Putna intre numeroasele ctitorii domnesti si boieresti ale tarii se tragea de la aceasta modesta, astazi aproape uitata, biserica de lemn, care ar fi putut adaposti odata, in Volovat, mormantul legendarului Dragos Voda.Biserica de lemn din Putna - Istoric


Biserica este compusa din trei parti succesive, care surprind trasaturi specifice momentului in care au fost ridicate. Partea cea mai veche, atat de veche incat istoria ei se impleteste partial cu legenda, se pastreaza pana in zilele noastre si constituie un unicat in arhitectura medievala din Romania.Biserica de lemn din Putna - Arhitectura

Biserica de lemn din Putna este construita din barne de stejar si brad, cioplite in patru muchii si incheiate in "coada de randunica". Edificiul are un acoperis din sindrila in "solzi". Acesta este inalt, cu pante repezi, si are o ruperi in panta in zona boltii. El se prelungeste mult in afara cosoroabei, formand o streasina larga.


Monumentul are plan treflat, cu absida altarului pentagonala decrosata. In interior, biserica este impartita in patru incaperi: pridvor, pronaos, naos si altar. Intrarea in biserica se face pe o usa situata in peretele vestic al pridvorului. Pridvorul are o forma dreptunghiulara, avand doua ferestre dispuse simetric pe laturile de nord si de sud. Incaperea este acoperita de un tavan din scanduri de brad.


Pronaosul are o forma dreptunghiulara. In acest spatiu se afla doua ferestre, dispuse asimetric pe peretii laterali (de nord si de sud). Deasupra pronaosului se afla o bolta semicilindrica. Intre pronaos si naos se afla un perete in care s-a realizat o deschidere larga incheiata in arc de cerc.


Naosul are si el o forma dreptunghiulara, cu doua abside laterale pentagonale in care se afla cate trei ferestre dreptunghiulare, cu ancadramentul cioplit dintr-o singura barna. Deasupra naosului se afla o bolta semicilindrica, in continuarea celeie ce incepe in pronaos si se termina in altar, iar absidele laterale sunt acoperite printr-o bolta avela.


Altarul are o absida nedecrosata de forma pentagonala si nu are cele doua nise care adapostesc proscomidiarul si diaconiconul. Aici se afla doua ferestre dreptunghiulare: una in axa absidei si cealalta pe canatul sudic de langa axa. Bolta semicilindrica se continua si in altar, fiind racordata la est cu fasii curbe.


Peretii interiori ai bisericii au fost pictati intr-o anumita perioada, fiind descoperit un fragment de pictura in tempera pe peretele sudic. Catapeteasma dateaza de la mijlocul secolului al XVIII-lea, avand unele icoane vechi. Pe icoanele imparatesti se afla inscriptii cu numele pictorilor: "Anton Zugrav 1760" si "Ioan Zugrav, 1760".Biserica de lemn din Putna - Obiective ApropiateLocalizare Biserica de lemn din Putna
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania