Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava Bucovina

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.655259 LAT 26.257960 LONG


Asezare: str. Nicolae Labis, nr. 17, loc. Suceava, jud. Suceava

Denumire:

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava

Datare: sec. XVII-lea

Observatie: Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, elaborata in anul 2004, avand codul SV-II-m-A-05473.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani este o biserica ortodoxa din cartierul Itcanii Vechi al municipiului Suceava, construita in secolul al XVII-lea pe ruinele unei biserici mai vechi. Ea se afla pe strada Nicolae Labis, nr. 17, in stanga soselei ce urca din valea Sucevei spre vechea resedinta voievodala a Moldovei.


Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, elaborata in anul 2004, avand codul SV-II-m-A-05473.Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani - Istoric


Traditii


O legenda locala leaga inceputurile acestei biserici de numele lui Dragos Voda, descalecatorul Moldovei. Acesta ar fi sosit pe aceste plaiuri venind din Maramures si a intalnit un batran pe nume Iatco. Dragos Voda i-a poruncit acestuia ca impreuna cu cei din neamul lui sa ridice o biserica din lemn.


Aceasta traditie isi are probabil sursa intr-un adaos al lui Simion Dascalul la cronica lui Grigore Ureche, in care acesta precizeaza urmatoarele: "Scrie la letopisetul cel moldovenescu, la predoslovie, de zice ca deaca au ucis acei vanatori acel buor, intorcandu-se inapoi, vazand locuri desfatate, au luat pre campi intr-o parte si au nemerit la locul unde acum targul Sucevei. Acolo aminosindu-le fum de foc si fiind locul despre apa, cu padure manunta, au pogorat pre mirodeniia fumului la locul unde este acum manastirea Etcanei. Acolea pre acelas loc au gasit o priseaca cu stupi si un mosneag batran, de prisacariia stupii, de semintie au fost rus si l-au chiemat Etco. Pre carele deaca l-au intrebat vanatorii, ce omu-i si den ce tara este, el au spus ca este rus den Tara Lesasca. Asijderea si pentru loc l-au intrebat, ce loc este acesta si de ce stapan asculta ? Etco au zis: este un loc pustiiu si fara stapan, de-l domnescu fierile si pasarile si sa tinde locul in gios, pan' in Dunare, iar in sus pan' in Nistru, de sa hotaraste cu Tara Lesasca, si este loc foarte bun de hrana. Intelegand vanatorii acest cuvant, au sarguit la Maramoras, de s-au tras oamenii sai intr-aceasta parte si pre altii au indemnat, de au descalecat intai supt munte si s-au latit pre Moldova in gios. Iar Iatco prisecariul, deaca au inteles de descalecarea maramorasenilor, indata s-au dus si el in Tara Lesasca, de au dus rusi multi si i-au descalecat pre apa Sucevei in sus si pre Siretiu despre Botosiani."


Cercetarile arheologice efectuate au dus la confirmarea partiala a acestei teorii. Pe locul unde se afla astazi Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Itcani, a existat o biserica de lemn, datand din perioada domniei lui Petru Musat (1375-1391). Aceasta este mentionata pentru prima data in anul 1395 (fiind contemporana cu Biserica Mirauti din Suceava), ea fiind ctitoria unui boier moldovean numit Iatco. In mai 1395, boierul Iatco o inchina, impreuna cu biserica Sfantului Dumitru din Suceava (cea veche, din lemn), patriarhului Constantinopolului, Antonie al IV-lea.Manastirea Itcani


Manastirea Itcani, numita "a lui Iatco din tarina Sucevei", a functionat initial ca o manastire de calugarite, beneficiind de danii din partea mai multor domnitori ai Moldovei. Astfel, la 23 februarie 1453, Manastirea Itcani (sub numele de manastirea lui Iatco de langa Suceava) a primit de la domnitorul Alexandrel Voda (1449, 1452-1454, 1455) dreptul de a intemeia un sat in hotarele sale, cu oameni din tara sau din "tara leseasca" (Polonia), scutiti de dari si de slujbe catre domnie, in folosul manastirii.


Acest drept a fost confirmat si de catre domnitorul Stefan cel Mare (1457-1504), insa actul nu s-a pastrat. Cu toate acestea, Manastirea Itcani a ramas o ctitorie cu venituri modeste, avand doar rol de lacas de cult. Inca in vremea staretei Fevroniei, un calugar a implicat manastirea in niste tranzactii economice paguboase, iar satul a ramas un catun mic pana la venirea austriecilor, cand, in jurul bisericii fostei manastiri se mai aflau doar 13 case.


In secolul al XVI-lea, in locul bisericii de lemn s-a construit o biserica de zid. In pronaosul bisericii se afla noua lespezi funerare, datand din veacul al XVI-lea (1510-1590) si provenind desigur din vechea manastire a lui Iatco, dintre care cinci contin inscriptii ce consemneaza nume romanesti, alte doua - nume grecesti, una - un nume rutean si ultima - un nume nedefinit.


In anul 1639, pe locul bisericii lui Iatco, calugarita Nastasia si fiica ei, Anghelina, au construit o biserica noua care a transpus cu fidelitate conceptul arhitectural realizat in anul 1594 la Biserica Aroneanu. Asemanarea dintre cele doua biserici constituie si un element de datare a bisericii din Itcani, a carei pisanie nu s-a mai pastrat.


In ianuarie 1775, ca urmare a atitudinii de neutralitate pe care a avut-o in timpul conflictului militar dintre Turcia si Rusia (1768-1774), Imperiul Habsburgic (Austria de astazi) a primit o parte din teritoriul Moldovei, teritoriu cunoscut sub denumirea de Bucovina. Dupa anexarea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic in anul 1775, localitatea Itcani a facut parte din Ducatul Bucovinei, guvernat de catre austrieci, facand parte din districtul Suceava (in germana Suczawa).


Autoritatile habsburgice au desfiintat Manastirea de calugarite din Itcani in baza Ordonantei Imperiale din 19 iunie 1783 a imparatului Iosif al II-lea (1780-1790), trecand toate pamanturile si fondurile administrate de Episcopia Radautilor "sub povatuirea stapanirii imparatesti si a craiestii mariri".Biserica parohiala


Dupa desfiintarea manastirii, Adormirea Maicii Domnului din Itcani a fost transformata in biserica parohiala, situatie in care se afla si astazi. Pe mosiile manastirii autoritatile austriece au adus incepand din 1788 colonisti germani din landurile Hessen, Pfalz, Baden si W├╝rttemberg.


In anul 1843, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Itcanii Vechi avea 246 enoriasi, paroh fiind preotul Nicolai Ieremievici.


In decursul timpului, Biserica din Itcanii Vechi a fost afectata de cutremure si incendii, fiind inchisa in anul 1937 si repusa in functiune in 1950. O alta serie de lucrari de restaurare au fost efectuate intre anii 1988-1989.


In anul 1991, dupa infiintarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, au fost reluate lucrarile de restaurare, sub coordonarea arhitectului Virgil Polizu. Biserica monument istoric a fost consolidata si restaurata. Peretii interiori ai bisericii au fost pictati in anul 2003 de catre Daniela si Ioan Moldoveanu, iar interiorul a fost reamenajat. De asemenea, si clopotnita de tip zvonita a fost renovata. Dupa finalizarea acestor lucrari, lacasul de cult a fost resfintit la 26 septembrie 2010.Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani - Arhitectura

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani este construita din piatra bruta, fiind in intregime tencuita in afara de unele parti speciale (braul, canelurile si coloanele). Ea este construita in plan triconc, cu turla deasupra naosului, intocmai ca si Biserica Aroneanu, avand un pridvor deschis ale carui arcade semicirculare se sprijina pe coloane de sectiune circulara sau patrata. In interiorul pridvorului se mai vad resturi de fresca, precum si unele imitatii de zugraveala.


Sub ocnitele de sub streasina s-a realizat un brau simplu, profilat, care imparte suprafata zidurilor in doua registre inegale, pe ambele fiind realizate siruri de arcaturi oarbe, intrerupte in dreptul ferestrelor si a pridvorului. Deasupra soclului, este dispusa o friza de caneluri care inconjoara intreaga biserica. Turla de forma octogonala are ferestre dispuse spre cele patru puncte cardinale, insa fara nici un element decorativ.


Interiorul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Itcani (Suceava) este compartimentat in patru incaperi: pridvor deschis, pronaos, naos si altar, care infatiseaza un amestec de elemente structurale clasice cum ar fi: boltirea in sistemul arcurilor piezise a naosului - cu altele de inovatie recenta: inlocuirea peretelui despartitor dintre pronaos si naos cu arcade sprijinite pe doi pilastri, precum si dispunerea in altar a inca doua ferestre pe langa cea din axul bisericii.


In partea stanga a bisericii Adormirea Maicii Domnului din Itcani (Suceava) se afla o clopotnita de tip zvonita, construita separat de corpul bisericii si compusa din trei arcade sustinute de stalpi masivi. Clopotnitele de tip zvonita apar destul de rar in arhitectura romaneasca, fiind intalnite numai la bisericile din nordul Moldovei: Biserica Sfanta Treime din Siret, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani (Suceava), Biserica Sfantul Procopie din Badeuti (Milisauti), Biserica Sfantul Dumitru din Zaharesti si Biserica Invierea Domnului din Suceava.Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani - Obiective ApropiateLocalizare Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania