Biserica Sfantu Ilie din Scheia Bucovina

Biserica Sfantu Ilie din Scheia

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.637007 LAT 26.216862 LONG


Asezare: loc. Sfantu Ilie, com. Scheia, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Sfantu Ilie din Scheia

Datare: 1488

Observatie: Ansamblul Bisericii "Sfantul Ilie" din Sfantu Ilie, com. Scheia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05638 si fiind format din 3 obiective:

• Biserica "Sfantul Ilie" - datand din anul 1488 si avand codul SV-II-m-A-05638.01

• Clopotnita - datand din secolele XV-XVIII si avand codul SV-II-m-A-05638.02

• Zidul de incinta - datand din secolele XV-XVIII si avand codul SV-II-m-A-05638.03

Biserica "Sfantul Ilie" din Sfantu Ilie este o biserica ctitorita in anul 1488 de catre domnitorul Stefan cel Mare in satul Sfantu Ilie din comuna Scheia (judetul Suceava). Ea se afla situata la o distanta de 1,5 km nord-vest de municipiul Suceava.


Ansamblul Bisericii "Sf. Ilie" din Sfantu Ilie a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05638 si fiind format din 3 obiective:


• Biserica "Sf. Ilie" - datand din anul 1488 si avand codul SV-II-m-A-05638.01


• Clopotnita - datand din secolele XV-XVIII si avand codul SV-II-m-A-05638.02


• Zidul de incinta - datand din secolele XV-XVIII si avand codul SV-II-m-A-05638.03Biserica Sfandul Ilie - Istoric


Biserica Sfantul Ilie din Sfantu Ilie a fost construita in anul 1488 de catre domnitorul Stefan cel Mare. Deasupra usii de intrare in pronaos se afla o pisanie cu urmatorul continut: "Io Stefan Voievod, fiul lui Bogdan Voievod, domn al Tarii Moldovei, am zidit acest hram (casa) in numele Sfantului Prooroc Ilie; si s-a inceput in anul 6996 (=1488), luna mai 1; si s-a sfarsit in acelasi an, octombrie 15".


Initial, aici a fost manastire si scoala de pregatire teologica. Localitatea care s-a format in jurul bisericii a luat denumirea de Sant-Ilie, dupa hramul bisericii.


Biserica a fost reparata si zugravita de mitropolitul Varlaam Motoc (1632-1653). Ea a suferit pagube in timpul luptelor cu polonii lui Ioan III Sobieski. In anul 1708, biserica a fost inzestrata cu usi imparatesti confectionate la Moscova.


Unii calugari de aici au copiat manuscrise liturgice, aici aflandu-se un exemplar din Divanul sau galceava inteleptului cu lumea al lui Dimitrie Cantemir din 1698, cumparat de manastire si in care diversi cititori au consemnat evenimente contemporane. Printre egumenii manastirii pot fi mentionati Isaia Nacu (in jurul anului 1702) si Gheorghe Abaza (1715-1721


In anul 1783, guvernul austriac a desfiintat manastirea, iar ansamblul a fost lasat in paragina. Biserica Sfantul Ilie a continuat sa functioneze ca biserica parohiala. Este mentionat numele preotului Constantin Popovici, venit aici ca paroh în 1797 si care a slujit aici jumatate de secol.


La sfarsitul secolului al XIX-lea la Biserica Sfantul Ilie s-au efectuat o serie de lucrari de restaurare sub conducerea arhitectului austriac Karl Romstorfer, biserica fiind acoperita cu acel prilej cu placi de tigla rosie.Biserica Sfantul Ilie - Arhitectura

Biserica Sfantul Ilie are plan triconc, cu turla deasupra naosului, fiind asemanatoare din acest punct de vedere cu bisericile Patrauti si Voronet. In exterior, zidurile sunt sprijinite de patru contraforti, cate doua care incadreaza absidele laterale si un picior de contrafort la altar. Biserica Sfantul Ilie este inconjurat in registrul superior de doua randuri de ocnite, cele de sus fiind de dimensiuni mai mici.


Biserica are ferestre mici avand chenare dreptunghiulare de piatra, cu baghete incrucisate. Sunt prezent elementele decorative specifice arhitecturii epocii: ocnite, arcade oarbe, asize de caramida.


In interior, Biserica Sfantul Ioan este compartimentata in pronaos, naos si altar. Usa de intrare in biserica este in arc frant, iar cea de trecere in naos are chenar dreptunghiular. Altarul este semicircular.Biserica Sfantul Ilie - Iconografie

Pictura interioara a bisericii Sfantul Ilie, datand de pe vremea lui Stefan cel Mare, nu s-a pastrat. In secolul al XVII-lea, ea a fost refacuta, culoare peste culoare, respectandu-se ordinea iconografica.


In pronaos se afla picturi din sinaxarul sfintilor (indeosebi figuri de pustnici si cuviosi), precum si scene din viata Sf. Prooroc Ilie (manand un plug tras de 8 boi sau inaltandu-se la cer intr-un car de foc).


Naosul Bisericii Sfantul Ilie prezinta scene mai intinse ca dimensiuni: Adormirea Maicii Domnului, Iisus invatand pe intelepti, Izgonirea negustorilor din templu, Ducerea Crucii, Sfintii Imparati Constantin si Elena etc. Tabloul votiv se intinde pe doi pereti. Pe peretele de vest, langa usa, este infatisat ctitorul bisericii tinand biserica in mana stanga si calauzit de Sfantul Ilie la tronul Mantuitorului. In spatele ctitorului (de pe peretele vestic), pe perele sudic apar fiii sai, Bogdan si Stefanita, ambii reprezentati maturi, si doamna Maria Voichita. Prezenta sotiei voievodului ultima este un lucru neobisnuit, ea aflandu-se imediat dupa voievod in tablourile votive de la Patrauti, Badeuti si Voronet.


Altarul Bisericii Sfantul Ilie prezinta patru scene: Cina cea de taina, Impartasirea sub ambele forme si Spalarea picioarelor. Catapeteasma actuala a bisericii Sfantul Ioan prezinta importanta prin icoanele aflate pe ea. In anul 1708, Biserica Sfantul Ioan a fost inzestrata cu usi imparatesti confectionate la Moscova. Icoanele din Biserica Sfantul Ioan sunt realizate de catre pictorul rus Chiril Ulanov, a carui semnatura si datare este intalnita in mod discret pe icoane. Prezenta in stanga usii imparatesti a icoanei Sf. Treimi si existenta unei icoane a hramului, Sf. Prooroc Ilie, datand din 4 ianuarie 1841 (conform unei inscriptii in limba romana cu caractere chirilice), duce la concluzia ca iconostasul nu a fost realizat pentru Biserica Sfantul Ioan, el fiind adus aici de la o biserica cu hramul Sfanta Treime, probabil de la Biserica de pe Poarta de la Curtea domneasca din Iasi, care a ars intr-un incendiu.


Pictura exterioara este din timpul lui Petru Rares. Peretii exteriori au fost tencuiti si zugraviti, urme de pictura putand fi vazute si astazi pe peretele sudic: Scara Sf. Ioan si alte scene, precum si chipul unui ierarh in vesminte arhieresti, avand inscriptia: "Arhiepiscop Varlaam, Mitropolit Suceavschi".Biserica Sfantul Ilie - Necropola

In curtea bisericii, langa perete, se afla mai multe pietre funerare foarte deteriorate. Numai trei dintre ele au putut fi partial descifrate.


Pe una dintre ele se afla o inscriptie in limba slavona cu urmatorul text: "a facut-o pan Dumitrache prea iubitului sau frate mai mare ... inmormantat aici in Manastirea Sf. Prooroc Ilie; vesnica lui pomenire, in anul 7103 (=1595). A fost de fata Carichitsi, servul lui Dumnezeu". Ultima propozitie este in limba greaca.

Pe a doua piatra se poate citi ca "a facut-o si a impodobit-o Draga domnului ei Kîrste, care a plecat la lacasul de veci si a fost inmormantat in anul 7172 (=1664)."


O a treia piatra care contine o inscriptie in limba romana cu caractere chirilice este foarte degradata si s-a putut descifra abia anul 7271 (=1763) si luna februarie.

In Biserica Sfantul Ilie se afla ca prag la usa imparateasca o piatra mica de marmura cu capatul stirbit (62x37 cm) avand o inscriptie in limba slavona pe mijloc care arata ca a fost pusa "sotiei Safta, in zilele lui Dabija Voievod, in anul 7171 (=1663), luna ...".Biserica Sfantul Ilie - Obiecte de patrimoniu

Biserica dispune de puyine odoare de pret, cele existente fiind probabil luate de aici odata cu desfiintarea manastirii. Printre odoarele pastrate se numara un pocrovat de la Bogdan al III-lea (1507), un Scaun Domnesc cu stema Moldovei, doua sfesnice de lemn sculptate artistic, doua cruci vechi de mana ferecate in argint, un pomelnic triptic de la sfarsitul secolului al XVIII-lea etc.Biserica Sfantul Ilie - Obiective apropiateLocalizare Biserica Sfantu Ilie din Scheia
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania