Biserica Romano-Catolica din Cacica Bucovina

Biserica Romano-Catolica din Cacica

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.637833 LAT 25.899357 LONG


Asezare: loc. Cacica, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Romano-Catolica din Cacica

Datare: 1904

Observatie: In anul 2000, recunoscand importanta pelerinajelor mariane de la aceasta biserica, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor.

Biserica Romano-Catolica din Cacica este o biserica romano-catolica construita in anul 1904 de catre comunitatea poloneza din Cacica (judetul Suceava).


In anul 2000, recunoscand importanta pelerinajelor mariane de la aceasta biserica, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor.Biserica Romano-Catolica din Cacica - Istoric


Constituirea comunitatii catolice din Cacica


In jurul anului 1780, in locul unde se afla astazi localitatea Cacica (in nord-estul Romaniei, in regiunea istorica Bucovina, la 18 km de orasul Gura Humorului si la 40 de km de orasul Suceava) au fost descoperite zacaminte de sare. In anul 1798 s-a dat in exploatare aici o salina, aducandu-se muncitori si tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, mai ales din Galitia (in principal din Bochnia, Wieliczka si Kalusz de langa Stanislawow), cei mai multi fiind de etnie poloneza si de religie romano-catolica.


Neexistand aici o asezare inainte de deschiderea salinei, muncitorii romano-catolici care lucrau in salina erau asistati spiritual mai intai de preotii din Parohia Gura Humorului. In anul 1799, responsabil cu asistenta spirituala a muncitorilor a devenit preotul polonez Jakub Bogdanowicz. Acesta a apelat la administratia salinei care, in anul 1806, a dat dispozitie sa se sape in masivul de sare, la o adancime de 21 metri, o mare si frumoasa capela cu hramul Sfanta Varvara, unde se rugau muncitorii inainte si dupa terminarea lucrului.


In anul 1810 a fost sfintita o bisericuta de lemn la Cacica, la care se adusese deja din 1809 o reproducere a Icoanei miraculoase a Maicii Domnului "Madona Neagra" de la Czestochowa (Silezia). Aceasta icoana a fost venerata inca de la inceput ca Icoana facatoare de minuni. In 1844, arhiepiscopul romano-catolic Francisc de Paula Pischtek, mitropolit de Lemberg (Liov), a infiintat Parohia Cacica.


Dupa datele furnizate de "Directoriul Arhidiecezei de Lvov", Parohia Cacica avea in 1867 in ingrijires spirituala un numar de 1.356 de catolici de rit roman. Pana la sosirea aici a fratilor misionaristi in 1902, nu exista alte date cu privire la situatia parohiei.Construirea actualei biserici


Arhiepiscopul ad-personam Joseph Weber, episcop auxiliar de Lemberg (Lwow) si vicar episcopal pentru Bucovina (1895-1906), care era calugar lazarist, a incredintat in noiembrie 1902 preotilor calugari din Ordinul Fratilor Misionari Lazaristi pastoratia Parohiei Cacica. La acel moment, credinciosii romano-catolici din Bucovina se aflau sub jurisdictia Arhiediecezei de Lemberg, avand in total 28 de parohii grupate in 3 decanate.


Preotii misionari sositi aici au gasit biserica intr-o stare ruinat, preotul paroh Kasper Slominski descriind-o astfel: "o bisericuta foarte saraca si mica; apreciata de autoritati drept baufällig, poate fi inchisa oricand". Ei au hotarat sa construiasca o noua biserica, mai mare, dar guvernul Ducatului Bucovinei care trebuia sa suporte 1/3 din cheltuieli a taraganat acordarea autorizatiei de constructie. In aprilie 1903 s-au confectionat 21.000 de caramizi pentru noua biserica.


Prin eforturile pr. Slominski si cu sprijinul arhiepiscopului Joseph Weber, lucrarile de constructie au demarat la 16 iulie 1903, cand s-a sfintit piatra de temelie. Preotii misionari au colindat comunitatile catolice din Bucovina, pr. Eugeniusz Kolodziej vizitand comunitatile germane, iar pr. Jan Rossmann pe cele maghiare, strangand bani.


Biserica noua a fost sfintita la 16 octombrie 1904 de catre Jazef Bilczewski, arhiepiscopul de Lemberg, si de auxiliarul sau, arhiepiscopul Joseph Weber.Centru de pelerinaj marian


Ca urmare a numarului mare de pelerini care sosea aici in timpul hramurilor de la 14-15 august ("Adormirea Maicii Domnului") si de la 8 octombrie ("Sfanta Maria a Rozariului"), s-a construit in 1911 o casa pentru pelerini, in apropierea bisericii romano-catolice din Cacica.Biserica Romano-Catolica din Cacica - Arhitectura

Biserica Romano-Catolica din Cacica a fost construita in stil neogotic in cruciera, dupa un proiect din Polonia. Ea este realizata din piatra cioplita si caramida rosie presata, fiind acoperita cu eternit. Edificiul are 40 m lungime, 23 m latime, 14 m inaltimea interioara si 50 m inaltimea turnului. De asemenea, are multe ornamente din piatra, galeria la inaltimea de 30 de metri si patru colturi inalte de 21-25 m. Deasupra intrarii in biserica, este amplasat in fereastra mare de la cor un crucifix din piatra pe care se afla Isus Cristos, iar in timpan, gravat in piatra, anul sfintirii (1904) si monograma aurita a Mariei. Pe turla este montat, la inaltimea de 30 m, un balcon circular, sustinut pe zidurile turlei de numeroase coloane din piatra terminate in forma de turnulete, redand parca forma unor capele. In turla bisericii se afla patru clopote.


Biserica adaposteste importante lucrari de arta. De o rara frumusete sunt vitraliile situate in cele 5 ferestre ale prezbiteriului si care reprezinta cele cinci mistere de slava ale Rozariului Maicii Domnului, precum si cele doua ferestre uriase laterale din navele transversale, din sticla colorata.


Iconostasul este realizat din lemn de tei. In biserica au mai fost amenajate doua altare laterale; unul inchinat Sfantului Iosif, iar celalalt Sfintei Varvara, patroana minerilor. Interiorul bisericii a fost amenajat mai tarziu, o parte a mobilierului si usile principale fiind din stejar sculptat.


Dupa inundatiile din 1908, cand s-a consolidat terenul din spatele bisericii, unde s-a construit un zid de sprijin si Grota Lourdes, s-au efectuat o serie de reamenajari in biserica. Astfel, altarele laterale, provizorii pana atunci, au fost inlocuite cu altele noi, sculptate in lemn de tei, pictate si aurite. Altarul din dreapta reprezinta "Pieta" si dateaza din 1910, iar cel din stanga o reprezinta pe Preasfanta Fecioara Maria ca "Regina Cerului si a Pamantului". Icoana reprezentand-o pe Sfanta Fecioara Maria cu Pruncul in brate (Madona Neagra) se afla in altarul principal.


In anul 1914 a fost construit corul, care a fost sfintit intr-un cadru festiv la 21 aprilie 1918. Un alt obiect de arta din biserica este frumoasa orga clasica, adusa in 1937, dar serios avariata in anul 1944, in timpul razboiului. Datorita stradaniei pr. Iulian-Eugen Kropp, orga a fost restaurata in perioada 1997-1998.Grota Lourdes


Un interes deosebit prezinta si „Grota Lourdes” de langa Biserica Romano-Catolica din Cacica, aceasta fiind o reprezentare a celei din Franta.Biserica Romano-Catolica din Cacica - Obiective ApropiateLocalizare Biserica Romano-Catolica din Cacica
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania