Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.582130 LAT 26.366579 LONG


Asezare: loc. Reuseni, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni

Datare: 1504

Observatie: Ansamblul bisericii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05631 si fiind format din 2 obiective:

• Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - datand din 1504 si avand codul SV-II-m-A-05631.01

• Turnul clopotnita - datand din secolul al XIX-lea si avand codul SV-II-m-A-05631.02

Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni este un lacas de cult ortodox situat in satul Reuseni (comuna Udesti), la o distanta de aproximativ 15 km sud-est de municipiul Suceava. Aceasta biserica este considerata a fi ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare (1457-1504), fiind construita in perioada 1503-1504.


Ansamblul bisericii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05631 si fiind format din 2 obiective:


• Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - datand din 1504 si avand codul SV-II-m-A-05631.01


• Turnul clopotnita - datand din secolul al XIX-lea si avand codul SV-II-m-A-05631.02Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni - Istoric


Prima mentiune documentara a satului Reuseni dateaza din 24 septembrie 1468, desi vechimea asezarii trebuie sa fi fost mult mai mare. In urma cercetarilor arheologice de suprafata efectuate s-a putut deduce, pe baza materialelor ceramice recoltate, ca aceasta asezarea a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, asemeni multora dintre asezarile rurale din zona bazinului mijlociu al raului Suceava.


Documentul original pastrat in colectiile Academiei Romane relateaza ca proprietar al unei jumatati din satul Reuseni a devenit la data mentionata unul dintre boierii credinciosi ai lui Stefan cel Mare si anume, "pan Steful Cernatescul".


Pe locul unde este zidita biserica, la data de 15 octombrie 1451, a fost taiat la o nunta capul voievodului Bogdan al II-lea (1449-1451), tatal lui Stefan cel Mare, de catre Petru al III-lea Aron (domnitor al Moldovei in perioadele 1451-1452, 1454-1455 si 1455-1457), care venise cu armata asupra lui Bogdan ca sa-l scoata din scaunul domnesc. Traditia spune ca dupa ce a fost ucis tatal lui Stefan cel Mare, acesta s-a refugiat in padurea vecina, ascunzandu-se intr-un stejar, de frica lui Petru Aron, care voia sa-l omoare.


Traditia spune ca din acest stejar s-a facut o bisericuta de lemn care exista astazi in micul sat Manastioara.


Dar nici Petru Aron nu s-a bucurat prea mult timp de domnie, deoarece Stefan cel Mare, fiul lui Bogdan, s-a ridicat cu oaste impotriva uzurpatorului Petru Aron si dupa doua lupte - la Doljesti si satul Obric, il biruieste pe Petru, urcandu-se pe scaunul Moldovei, domnind pana in anul 1504.


Constructia bisericii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni a fost inceputa la data de 8 septembrie 1503 de catre Stefan cel Mare si Sfant, dar cum domnitorul a murit intre timp, biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni a fost finalizata la 18 septembrie 1504 de catre fiul sau, domnitorul Bogdan al III-lea (1504-1517).


Pisania bisericii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni: In anul 7011 septembrie 8, Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei, a binevoit si a zidit acest hram in numele Taierii cinstitului cap al cinstitului si slavitului prooroc inainte mergator si botezator Ioan, in acest loc unde a fost taiat capul tatalui sau Bogdan Voievod. Si pe Stefan Voievod l-a ajuns moartea, vesnica lui pomenire, iar fiul sau Bogdan Voievod a continuat cele incepute de tatal sau si a terminat biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni in anul 7012, in luna septembrie 18.


Ramasitele pamantesti ale lui Bogdan al II-lea au fost inhumate in biserica din satul Secuieni, cam la 10 km de Reuseni. Piatra de mormant gasita aici arata ca nu au fost reinhumate in Biserica din Reuseni, cum voia sa faca Stefan cel Mare.


In anul 1868 s-a acoperit Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni cu sindrila, iar in 1906 s-a acoperit cu tabla. In secolul al XIX-lea a fost construit si un turn clopotnita din lemn.


In ceea ce priveste interiorul bisericii, a ramas acelasi, nesuferind nici o schimbare: fara pictura si cu ornament frumos. In anul 1843 s-a refacut iconostasul, s-a podit biserica cu scanduri pe timpul preotului Marian Lazar (1833-1861), inlaturandu-se vechea pardoseala din caramida.Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni - Arhitectura

Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni face parte din grupa bisericilor construite in plan mixt, provenit din combinarea planului longitudinal cu cel trilobat, fara turla si abside laterale. Biserica are o lungime de 25,50 metri, o latime de 9,50 metri si o inaltime de 11 metri.


Soclul bisericii si-a pastrat profilul. Pornind de la ideea unei biserici de tip longitudinal, silueta eleganta a constructiei este accentuata prin prelungirea in exterior, spre vest, a zidurilor laterale (cu circa 2,5 m) legate printr-un arc semicircular si unirea lor la partea superioara prin arcada, obtinandu-se astfel un spatiu semideschis care era folosit odinioara drept clopotnita. Aceasta inovatie in arhitectura moldoveneasca a fost preluata de la Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Arbore.


Ferestrele sunt mici, cu chenare dreptunghiulare de baghete incrucisate la colturi si cu partea interioara in semicerc. Usa prin care se intra in pronaos, taiata in peretele sudic, are un chenar de muluri, fara baze, terminate in arc frant. Calota pronaosului este asezata pe un sistem de opt arcuri dispuse etajat.


In pronaos se afla un mormant in zid, care nu a fost inca identificat, se crede totusi ca acest mormant ar fi al boierului Mihalache care a fost unul din ctitorii bisericii.


De asemenea, naosul este boltit cu o calota similara. Usa prin care se patrunde in naos are muluri incrucisate la colturile de sus. Absidele naosului sunt inscrise in grosimea peretilor si incadrate de doua manunchiuri de colonete angajate, sculptate in piatra, cu bazele ornamentale.


Absida altarului cu bolta in sfert de sfera are spre nord si sud obisnuitele nise ale proscomidiarului si diaconiconului. Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni nu a fost pictata.Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni - Obiective apropiateLocalizare Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Reuseni
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania