Biserica Sfantul Nicolae Balinesti

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.899477 LAT 26.177566 LONG


Asezare: sat Balinesti, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Sfantul Nicolae Balinesti

Datare: 1494 - 1499

Observatie: Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-B-05493.


Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti este o biserica ctitorita de logofatul Ioan Tautu in perioada anilor 1494-1499 in satul Balinesti din comuna Gramesti (judetul Suceava). Aceasta constructie este un monument reprezentativ al epocii lui Stefan cel Mare (1457-1504).


Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-B-05493.Manastirea Balinesti - Istoric


Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti este inaltata pe un teren mai inalt, care domina valea Siretului, aflandu-se la o distanta de 12 km de orasul Siret. Ea a avut rolul de biserica de curte boiereasca si necropola a familiei logofatului Tautu, diplomat al domnitorilor Stefan cel Mare si Sfant (1457-1504) si Bogdan al III-lea (1504-1517). Logofatul avea in zona mosii intinse si o curte boiereasca.


Data inceperii constructiei Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti nu este cunoscuta. Pe peretii bisericii au fost gasite grafite din anul 1494, iar patru morminte din pronaos dateaza din anii 1494-1495 si martie 1499, ceea ce duce la concluzia ca in acei ani biserica era aproape terminata, nefiind terminata probabil pictura si nefiind inzestrata cu odoare.


Pisania bisericii s-a pastrat pe zidul sudic al edificiului, avand o inscriptie in limba slavona (una dintre cele mai mari de acest gen din Romania) care relateaza numai data terminarii constructiei, nu si data inceperii. Textul inscriptiei este urmatorul: "Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, pan Ion Tautul logofat a inceput a zidi aceasta casa (hram) intru numele celui intre sfinti, parintelui nostru, arhierarhul si facatorul de minuni Nicolae, in zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorului Domn Io Stefan Voievod; si s-a savarsit in anul 7007, luna decembrie 6". In partea dreapta a chenarului se afla o insemnare cu textul: "Dragota Tautulovici", care dezvaluie ca acest Dragota, fiul lui Tautu, s-a ingrijit de realizarea inscriptiei sau a fost facuta poate de el.


Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti a suferit in decursul timpului mai multe profanari cauzate de turci si austrieci. Turcii au dat foc bisericii in incursiunile lor din perioada 1581-1711 si au impuns ochii sfintilor cu sulitele, producand degradari ale picturii si zidului. Biserica a fost multa vreme arsa si neacoperita. Austriecii au folosit lacasul de cult ca magazie. Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti a fost reparata in 1721 prin grija episcopului Calistru de Radauti si a starostelui Dimitrie Macri, fiind refacute acoperisul, usa si mobilierul si construindu-se si scara de acces la clopotnita. O serie de lucrari de reparatii au fost efectuate la 1763.


La inceputul secolului al XIX-lea, Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti a trecut in stapanirea Manastirii Varatic, care a infiintat aici un metoc de maici. In anul 1864, odata cu secularizarea averilor manastiresti, mosia Balinesti a fost impartita clacasilor.Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti - Arhitectura

Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti are un aspect deosebit pentru o biserica de piatra moldoveneasca, desi la o privire mai atenta planimetria este intalnita in nordul Moldovei, fiind insa caracteristica bisericilor de lemn. Biserica are un plan dreptunghiular, avand un pronaos poligonal si un turn clopotnita pe latura de sud, in dreptul intrarii in pronaos. Parterul turnului este un pridvor deschis.


Fatadele sunt din piatra bruta si caramida aparenta, acoperite ulterior cu un strat de tencuiala partial pictat, care a cazut in decursul timpului. Soclul este din blocuri de piatra cioplita de dimensiuni mari. In registrul superior, Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti este inconjurata de doua randuri de ocnite suprapuse, doua de sus corespunzand la una de jos. De asemenea, constructia prezinta sub streasina si o friza de discuri ceramice smaltuite de culoare galbena sau verde, decorate cu motive heraldice (leul, manticorul, sirena cu doua cozi, capul de bour cu unul si doi "tenanti", rozeta).


Acoperisul Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti a fost inlocuit de mai multe ori, el nesemanand astazi cu cel din tabloul votiv. Ferestrele din pronaos sunt mai mari decât celelalte si sunt ornamentate cu doua rozete in stil gotic, pe cand cele din naos si altar sunt dreptunghiulare, cu baghete subtiri incrucisate. Influenta gotica se resimte in modul de tratare a soclului, a ancadramentelor, ca si la nervurile boltilor pridvorului.


Elementul care evidentiaza Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti este turnul clopotnita de plan patrat, mai inalt decat corpul bisericii, atasat la partea sudica a pronaosului. El a fost adaugat mai tarziu la corpul bisericii, acest lucru fiind dovedit de prezenta frizei de rotocoale si caramizi aparente care continua sub zidaria turnului alipit. In tabloul votiv, biserica este reprezentat cu turnul alipit. Clopotnita formeaza un pridvor cu arcade in arc frant, sprijinite prin console de doi stalpi de piatra de forma octogonala si încoronat cu o bolta cu nervuri fine de piatra cioplita, poleite cu aur. In interiorul pridvorului sunt doua banci de piatra. Deasupra pridvorului se afla camera clopotelor, unde se ajunge prin exterior pe o scara mobila sau prin interior printr-o strapungere in bolta pronaosului. Aceasta incapere fara ferestre are trei deschideri terminate in arc frant.


In interior, Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti este impartita in pronaos, naos si altar. Intre pronaos si naos se afla un perete strapuns de usa dispusa in ax. Aceste incaperi au bolti semicilindrice in stil romanic, intarite prin patru arcuri dublouri paralele, sprijinite de pilastri formati din manunchiuri de cate trei coloane angajate in peretii laterali.


Catapeteasma Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea (1792), fiind realizata cu cheltuiala lui Ieremia Jicnicerul, proprietarul de atunci a mosiei de la Balinesti. Ea este lucrata din lemn de tei si alcatuita din trei randuri de icoane. Este impodobita cu elemente florale sculptate.Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti - Pictura

Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti a fost pictata in exterior in perioada 1535-1538, in timpul domniei lui Petru Rares. Ca urmare a desprinderiii straturilor de tencuiala exterioara, ea a fost aproape complet distrusa. In prezent, se mai disting doar pe alocuri urme din vechea pictura. In partea de sud-vest, chiar langa clopotnita, se observa urme din Judecata de apoi, iar in firidele din altar chipuri de sfinti ca Sf. Nicolae si Sf. Arhanghel Mihail.


Pictura interioara a bisericii este considerata a fi, alaturi de pictura de la Manastirea Voronet, cel mai bogat si mai bine pastrat ansamblu de fresce de pe vremea lui Stefan cel Mare. In vara anului 1955, cercetatorul Sorin Ulea a descoperit in tabloul votiv, la picioarele Mantuitorului, o inscriptie cu grafie marunta: Pisal Gavril irom. (ieromonah), adica "a pictat ieromonahul Gavril".


In pronaosul Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti sunt pictate scene din Vechiul Testament, scene din viata Sf. Ierarh Nicolae, iar in registrul interior figuri de sfinti. In naosul Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti sunt reprezentate numeroase scene din viata Mantuitorului Iisus Hristos, minunile si patimile sale. Sunt de mentionat scenele din Ducerea la judecata a lui Iisus, Ducerea crucii, Urcarea pe cruce, Rastignirea sau Asezarea in mormant.


Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti pastreaza pe peretele sud-vestic al naosului si tabloul votiv in care logofatul Tautu inchina biserica la picioarele Mantuitorului. Logofatul este reprezentat alaturi de familia sa, sotia sa Margareta, fiica lor Anastasia, viitoarea sotie a logofatului Teodor Bubuiog (ctitorul Manastirii Humor) si fiii sai, Patrascu si Ioan, aflati in fata logofatului. Ctitorul poarta o manta verde cu guler din blana de samur, pe cap are o toca (boneta) ca si hatmanul Sendrea si Luca Arbore la ctitoriile lor. Biserica are jumatate din statura unui om.


In altarul bisericii Sfantul Nicolae din Balinesti sunt intalnite scene pictate cu maiestrie cum sunt: Nasterea Domnului, Intampinarea Domnului, Prinderea lui Iisus, Vanzarea lui Iuda, Rugaciunea de pe Muntele Maslinilor, Spalarea picioarelor, doua scene cu Impartasirea apostolilor, Cina cea de taina, Mormantul lui Iisus, Invierea prin pogorarea la iad, Jertfirea lui Isac etc. Pe calota boltei este reprezentata Maica Domnului cu pruncul, inconjurata pe laturi de cate doi ingeri. Pe pereti se intalnesc si grafite, unele datate ca Eremia biv logofat Grecul 1598.Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti - Obiective apropiateLocalizare Biserica Sfantul Nicolae Balinesti
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania