Chilia lui Daniil Sihastrul Bucovina

Chilia lui Daniil Sihastrul

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.865288 LAT 25.617982 LONG


Asezare: Putna, jud. Suceava

Denumire:

Chilia lui Daniil Sihastrul

Datare:

Observatie: Chilia lui Daniil Sihastrul a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-B-05593.

Chilia lui Daniil Sihastrul este o grota sapata intr-o stanca de pe valea paraului Vitau, in care a vietuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul. Ea se afla la o distanta de circa 1 km de Manastirea Putna


Chilia lui Daniil Sihastrul a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-B-05593Cuviosul Daniil Sihastrul


Daniil Sihastrul s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti, primind la botez numele Dumitru. La varsta de 16 ani, a fost calugarit cu numele David la Manastirea "Sfantul Nicolae" din Radauti si apoi a fost hirotonit preot, devenind un duhovnic renumit. Dupa un timp, s-a retras la Manastirea "Sfantul Laurentiu" de langa satul Vicovu de Sus.


Simtind nevoia de mai multa liniste, a devenit schimnic cu numele de Daniil si s-a retras la Putna, pe malul paraului Vitau. Acolo a gasit o stanca in care a daltuit un paraclis. Se mai vad si azi pronaosul, naosul si altarul, iar dedesubt o incapere, sapata tot in piatra, care ii slujea drept chilie. Aici a venit Stefan cel Mare in anul 1451, dupa uciderea tatalui sau Bogdan al II-lea, la Reuseni, pustnicul Daniil proorocind ca in curand va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a si intamplat in anul 1457.


Tot la indemnul lui Daniil Sihastrul, Stefan cel Mare construieste Manastirea Putna in anul 1466. Dupa sfintirea, in 1470, a acestui lacas, se retrage la Voronet, pe malul paraului Voronet, sub stanca Soimului, unde isi continua viata monahala. La Voronet il viziteaza din nou Stefan cel Mare, dupa infrangerea de la Razboieni din 1476, cerandu-i sfatul. Daniil Sihastrul l-a sfatuit sa continue luptele cu turcii, prevazand ca va birui, ceea ce s-a si intamplat. In amintirea acestei victorii, in anul 1488 domnitorul a construit Manastirea Voronet. Dupa sfintirea manastirii, Daniil se muta de la chilie in manastire. Aici isi petrece ultima parte a vietii, fiind ales ca egumen al manastirii. A decedat in anul 1496 si a fost inmormantat in biserica Manastirii Voronet. Pe piatra de mormant care s-a facut la dorinta lui Stefan cel Mare sta scris: "Acesta este mormantul parintelui nostru David, schimonahul Daniil".


A fost considerat sfant inca din timpul vietii, vindecand pe cei bolnavi, alungand demonii si alinand suferintele. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in sedinta din 20-21 iunie 1992 a Sfantului Sinod, cu numele de "Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul" si zi de praznuire la 18 decembrie.Chilia lui Daniil Sihastrul - Istoric

Fiind un duhovnic renumit, ieromonahul David de la Manastirea "Sf. Lavrentie" era asaltat de o multime de credinciosi care-i cereau ajutorul in diverse probleme. Dorind sa se roage in liniste, el a imbracat schima cea mare, primind numele de schimonah de Daniil. El s-a retras ca pustnic (sihastru) intr-o zona impadurita ascunsa si greu accesibila, inspre munte, in apropierea varsarii paraului Vitau in raul Putna.


Dupa cum spune traditia, el a sapat cu dalta intr-o stanca inaltata deasupra vaii Vitaului un paraclis, iar dedesubt se afla un alt loc scobit in piatra, care ii slujea drept chilie (Chilia lui Daniil Sihastrul).


Paraclisul are trei despartituri (pronaos, naos si altar), o lungime de 9.25 metri si o inaltime de 2 metri. Intre naos si altar se afla un mic iconostas, iar bolta a fost zugravita, fiind vizibile si astazi urme de culori obtinute din fierturi de plante. Intr-o scobitura mica din peretele altarului era asezata o icoana. Pe peretele naosului, langa fereastra, se afla sapata o cruce si cateva slove care dateaza din anul 1499. Incaperea aflata sub paraclis era folosita de sihastru drept chilie, aici nevoindu-se zi de zi in post aspru, tacere si rugaciuni neincetate.


Traditia spune ca sihastrul Daniil a vietuit in aceste locuri timp de 20 de ani. Vestea despre acest evlavios sihastru s-a raspandit repede, iar Daniil a inceput sa fie cautat de o multime de credinciosi carora le citea rugaciuni pentru izbavirea de boli si suferinte, precum si de monahi ori pustnici din intreaga Moldova care-i cereau indemnuri si sfaturi duhovnicesti.


Despre Daniil Sihastrul a auzit si tanarul Stefan, fiul fostului voievod Bogdan al II-lea. El a venit aici in jurul anului 1451, dupa uciderea tatalui sau la Reuseni, iar pustnicul Daniil i-a prezis ca in curand va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a si intamplat in anul 1457. Ajuns domnitor, Stefan cel Mare a construit Manastirea Putna in anul 1466, in apropierea chiliei lui Daniil Sihastrul.


Dupa sfintirea bisericii Manastirii Putna, in 1470, sihastrul Daniil s-a retras in padurea de pe malul raului Voronet, sub stanca Soimului, unde si-a continuat viata monahala.Chilia lui Daniil Sihastrul - Obiective apropiate

Biserica de lemn din Putna, 1.2 Km distanta fata de Chilia lui Daniil Sihastrul


Manastirea Putna, 1.5 Km distanta fata de Chilia lui Daniil Sihastrul


Catedrala Ortodoxa din Radauti, 31 Km distanta fata de Chilia lui Daniil Sihastrul


Muzeul de Etnografie Samuil si Eugenia Ionet din Radauti, 31.1 Km distanta fata de Chilia lui Daniil Sihastrul


Manastirea Bogdana, 31.3 Km distanta fata de Chilia lui Daniil Sihastrul


Herghelia Radauti, 32.8 Km distanta fata de Chilia lui Daniil Sihastrul
Localizare Chilia lui Daniil Sihastrul
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania