Herghelia Radauti Bucovina

Herghelia Radauti

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: -

Taxa Foto: -

Telefon: (+4) 0230 561 524

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.830832 LAT 25.926769 LONG


Asezare: str. Bogdan Voda, nr. 114, loc. Radauti, jud. Suceava

Denumire:

Herghelia Radauti

Datare: 1792

Observatie:

Herghelia Radauti este una dintre cele doua herghelii din judetul Suceava unde sunt crescuti cai de rasa, cealalta fiind Herghelia Lucina.Herghelia Radauti - Istoric


In anul 1789, in primii ani de dupa ocuparea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic, a fost infiintata o herghelie de cai de rasa in satul Vascauti, cu scopul asigurarii armatei cu un numar mai mare de cai de o calitate mai buna. Herghelia a fost mutata la 1 mai 1792 in orasul Radauti, fiind amplasata langa Manastirea Bogdana. In zona Radautilor, Armata Austriaca a arendat 9.810 hectare de teren cu 12.257 florini si 21 de coroane de la Fondul Religionar al Bucovinei.


Pana in anul 1818, caii erau crescuti in semisalbaticie pentru a reduce costurile. Din acel an, s-a trecut la aplicarea principiilor zootehnice in organizarea activitatii hergheliei. Herghelia avea in acele vremuri 16 sectii, iar primii armasari care au pus bazele actualei herghelii au fost doi armasari arabi, doi turcesti, unul transilvanean si unul Barbarino.


De-a lungul timpului, numarul speciilor de cai de rasa gazduite la Herghelia Radauti s-a marit. Astfel, in anul 1826 au fost adusi primii armasari din rasele Gidran Arab si Siglavy. In 1856, numarul cailor care erau crescu?i aici era de 1.132. In cadrul hergheliei se aflau 1.400 de cai de provenienta moldoveneasca, ruseasca, poloneza, turceasca etc.


Dupa inceperea primului razboi mondial, herghelia Radauti a fost evacuata, caii fiind dusi in Austria. Odata cu Unirea Bucovinei cu Romania din 1918, statul roman a reinfiintat Herghelia din Radauti, pe care a improprietarit-o cu 3.253 ha, din care 721 ha teren arabil, 529 ha fanete, 1.249 ha pasune, 464 ha de padure si 221 ha cu cladiri.


In anul 1922 a fost adusa Herghelia de cai din rasa Gidran Arab de la Sambata de Jos (din judetul Fagaras), iar caii erau trecuti la scoala de dresaj de la Radauti la varsta de 3-3,5 ani.


In perioada 1964-1965, herghelia a fost mutata la marginea orasului Radauti, unde au fost construite un pavilion administrativ, grajdurile si sala mare, iar terenul hipodromului a fost imprejmuit.Herghelia Radauti - Prezent

In prezent, Herghelia Radauti se intinde pe o suprafata de 610 ha si dispune de 294 de cai, dintre care: 9 armasari pepinieri, 56 de armasari de monta, 45 de iepe-mama si 128 de alte categorii (tineret, sport, agrement). Caii de la Herghelia Radauti apartin rasei Shagya Arab, cu cele opt linii din cadrul rasei: Dahoman, El-Sbaa, Gazel, Hadban, Koheilan, Mersuch, Shagya, Siglavy-Bogdady.


Herghelia Radauti este impartita in trei sectii:


• sectia din Radauti - cu 43 de cai, aici realizandu-se dresajul tineretului cabalin in varsta de 3 ani. Sectia dispune de hipodrom si manej acoperit pentru antrenamentul cailor.


• sectia din Mitoc, comuna Fratauti - cu 236 de cai (armasari pepinieri, iepe-mama, armasari de monta publica si diverse categorii de tineret)


• sectia din Brodina pentru tineretul mascul


Herghelia Radauti organizeaza cursuri de calarie pentru incepatori si avansati, plimbari cu sania si docarul, iar o data pe an organizeaza un concurs hipic care cuprinde probe de galop, obstacole, tractiune si frumusete.Herghelia Radauti - Obiective ApropiateLocalizare Herghelia Radauti
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania