Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.950544 LAT 26.068003 LONG


Asezare: str. Piata Republicii, nr. 1, loc. Siret, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret

Datare:

Observatie: Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05641.

Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret este o biserica ctitorita de domnitorul Stefan Petriceicu (1672-1673; 1673-1674 si 1683-1684) in orasul Siret. Ea este situata in centrul orasului Siret, in Piata Republicii nr. 1 (anterior Aleea Trandafirilor nr. 1).


Biserica Nasterea Sf. Ioan Botezatorul din Siret a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05641.Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret - Istoric


Conform traditiei orale, intre anii 1377 si 1380, domnita Margareta Musat, mama voievodului Petru I Musat, ar fi ctitorit in Siret o biserica romano-catolica cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Ea se convertise la catolicism si ar fi ctitorit biserica, pentru a-i servi drept loc de veci. Aici a functionat intre 1371-1434 o episcopie catolica, cu o manastire dominicana aferenta. Dupa unele opinii, cladirile manastirii au fost incendiate de populatia romaneasca ortodoxa, razvratita impotriva catolicismului in anul 1451 sau dupa alte opinii biserica a fost daramata la inceputul secolului al XVI-lea din porunca domnitorului Bogdan al III-lea al Moldovei (1504-1517), prigonitorul catolicilor din Moldova.


Nu exista insa documente sau mentiuni epigrafice care sa ateste perioada construirii sale. Totusi, cercetarile arheologice efectuate aici in anul 1984 au scos la iveala ruinele unei biserici mai vechi, din lemn, pe temelie de piatra nelegata cu mortar, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea. Cu acest prilej, in pronaosul acestei biserici a fost descoperit in iulie 1984 trupul unei domnite imbracate in haine scumpe, avand un inel de aur cu rubin. Cavoul dateaza din secolul al XVII-lea. Mormantul a fost bine conservat, iar hainele si tot inventarul au fost gasite in buna stare. Acest cavou nu apartine insa Margaretei Musat, de religie catolica, desi este sigur ca a fost inmormantata la Siret.


Pana in jurul anului 1800, Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret avea un cimitir in curte, acesta fiind mutat atunci in cartierul Rusi. Intrarea in curtea bisericii se facea prin partea de est (actuala gradina publica), in dreapta si stanga aleii fiind morminte. Cimitirul se intindea mult si in partea de vest, unde este astazi Piata Unirii. In jurul anului 1800 a fost demolat turnul-clopotnita (aflat in exteriorul bisericii), iar clopotele au fost asezate in interiorul bisericii.


Biserica a fost reparata in anul 1831 si apoi in 1893. Reparatiile din 1831 au dus la inchiderea pridvorului deschis.


Terenul Bisericii Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost restrans din ce in ce mai mult. Dupa mutarea cimitirului din curtea bisericii, in anul 1862 s-a nivelat terenul din jur si s-a amenajat aici Gradina publica aflata in partea de est. Terenul din fata bisericii a fost vandut primariei, care a amenajat aici piata centrala a orasului. Parohul bisericii a intervenit la Cernauti si la Viena pentru obtinerea aprobarii de ingradire a putinului teren ramas. S-a construit un gard de scanduri, inlocuit apoi cu un grilaj de fier forjat pe soclu de piatra. La saparea santului au fost descoperite schelete omenesti, care au fost puse in doua sicrie mari si ingropate in cimitir, precum si doua gropi comune cu cate 10 schelete, care proveneau probabil din timpul epidemiei de holera din 1770.


Repara?iile din 1893 au fost mai complexe. S-a inlaturat zidul despartitor dintre pronaos si naos, s-a acoperit edificiul cu invelitoare din tabla, s-au amplasat cruci noi pe turla, s-a curatat pictura si s-a refacut iconostasul. Meritul acestor reparatii ii revine preotului paroh Constantin Sbiera, care a pastorit aici intre anii 1888-1905, dupa care a fost transferat la Vatra Dornei.


Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret a suferit stricaciuni in timpul Primului Razboi Mondial, ea fiind reparata in 1926. Noi lucrari de repara?ii ale lacasului de cult au avut loc apoi in anii '90. Intre anii 1988-1993, cat s-au efectuat reparatii si s-a repictat Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret, slujbele religioase s-au savarsit in fosta biserica evanghelica (luterana).


In curtea bisericii, pe latura de sud, se afla bustul folcloristului si etnografului roman Simeon Florea Marian (1847-1907), membru al Academiei Romane, care a fost preot la Siret in perioada 1877-1883.Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret - Arhitectura

Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret a fost construita in stil muntean. Ea se aseamana ca plan de Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcanii Vechi (refacuta in secolul al XVII-lea) si de Biserica Aroneanu (ctitorita de Aron Voda).Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret - Obiective apropiateLocalizare Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Siret
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania