Biserica Schimbarea la Fata din Siret Bucovina

Biserica Schimbarea la Fata din Siret

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.951959 LAT 26.067392 LONG


Asezare: loc. Siret, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Schimbarea la Fata din Siret

Datare: 1908

Observatie:

Biserica "Schimbarea la Fata" din Siret este un lacas de cult construit in anul 1908 pentru credinciosii greco-catolici ucraineni din orasul SiretBiserica Schimbarea la Fata din Siret - Istoric


Comunitatea greco-catolica ucraineana din Siret


Primii greco-catolici ruteni s-au stabilit in sudul Bucovinei dupa anexarea partii de nord a Moldovei de catre Imperiul Habsburgic (1775). Ei proveneau din Galitia si au fost adusi aici de autoritatile austriece pentru a coloniza noile teritorii ale imperiului. In anul 1780 Curtea Districtuala austriaca recomanda infiintarea de parohii greco-catolice in orasele si satele Bucovinei.


Inca de la inceputul secolului al XIX-lea, exista in orasul Siret o comunitate de greco-catolici ruteni. In anul 1869, conform recensamantului organizat de autoritatile austro-ungare, ponderea rutenilor era de 16% din cei 6.484 locuitori ai Siretului.


Incepand din 1812, imparatul Francisc I al Austriei a aprobat infiintarea de parohii greco-catolice la Siret, Cernauti, Cacica, iar mai tarziu au fost infiintate parohii si la Radauti, Campulung Moldovenesc si in alte localitati. Pana la construirea unei biserici proprii, credinciosii greco-catolici ruteni din Siret au folosit biserica romano-catolica (construita in 1826) pentru tinerea slujbelor religioase.Biserica Schimbarea la Fata din Siret

In anul 1908 a fost construita actuala biserica, cu hramul "Schimbarea la Fata", hram sarbatorit in fiecare an pe 6 august. Lacasul de cult a fost sfintit la 14 iunie 1908. Ca paroh a slujit timp de 40 ani preotul Clemente Zlepko.


Dupa Unirea Bucovinei cu Romania (1918), greco-catolicii ruteni s-au aflat pe teritoriul Romaniei. In anul 1922 a fost infiintata o administratura apostolica cu sediul in orasul Siret (astazi in judetul Suceava), cu rol de a-si exercita jurisdictia asupra parohiilor greco-catolice rutene din Regatul Romaniei. Administratura era subordonata direct Nuntiaturii Apostolice din Bucuresti. Preotul Clemente Zlepko, parohul greco-catolic de Siret, a indeplinit intre anii 1923-1930 functia de administrator apostolic al parohiilor greco-catolice rutene din Romania. In negocierile pentru incheierea Concordatului cu Vaticanul, Guvernul Romaniei a insistat asupra eliminarii Administraturii apostolice a greco-catolicilor ruteni. In anul 1930, dupa incheierea Concordatului cu Vaticanul si ratificarea sa de catre Parlament, Papa Pius al XI-lea a desfiintat administratura apostolica, dar a stabilit un vicariat greco-catolic rutean sub jurisdictia Eparhiei Romane Unite a Maramuresului.


Desfiintarea Bisericii Romane Unite cu Roma prin decretul din 1 decembrie 1948 a determinat si desfiintarea Vicariatului Ucrainean. Pentru credinciosii ucraineni trecuti la ortodoxie, a fost infiintat un Vicariat cu sediul la Sighetu Marmatiei (judetul Maramures), care cuprindea parohii din Maramures, Transilvania, Crisana si Banat. Vicariatul ortodox a fost desfiintat in anul 1952, fiind transformat in protopopiat ortodox ucrainean de coordonare.


In prezent, biserica apartine de Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din Romania, cu sediul la Radauti. Slujbele religioase sunt oficiate in limba ucraineana.Biserica Schimbarea la Fata din Siret - IstoricLocalizare Biserica Schimbarea la Fata din Siret
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania