Biserica Dragomirna Mica Bucovina

Biserica Dragomirna Mica

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.757000 LAT 26.230676 LONG


Asezare: Mitocul Dragomirnei, jud. Suceava, Bucovina

Denumire:

Biserica Dragomirna Mica

Datare: 1602

Observatie: Biserica Dragomirna Mica este clasata pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava cu codul SV-II-m-A-05576.

Biserica "Sf. Enoh, Ilie si Ioan Teologul" - Dragomirna Mica este un lacas de cult ortodox construit in anul 1602, dupa cum scrie in pisania in limba slavona aflata deasupra usii de intrare, in satul Mitocu Dragomirnei din comuna omonima de catre mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei. Initial, acest mic locas de cult era biserica schitului de lemn, fiind inconjurat cu chilii modeste. Dupa construirea bisericii mari, terenul din jurul micului lacas de cult a fost transformat in cimitir.


Biserica Dragomirna Mica este clasata pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava cu codul SV-II-m-A-05576.
Biserica Dragomirna Mica - Istoric


In secolul al XVI-lea, pe locul unde se intinde astazi satul Mitocu Dragomirnei si Manastirea Dragomirna erau niste vechi selisti pustii, satul Dragomiresti si "locul pustiu Ungurasii". Printr-un uric din 24 februarie 1587, domnitorul Petru Schiopul i-a daruit diacului Ilie Crimcovici silistea Ungurasii, aflata pe apa Sucevei. El a fost rasplatit pentru ajutorul credincios oferit domnitorului in lupta cu navalitorii cazaci. Pe aceste locuri se asezasera cativa calugari care cladisera un schit de lemn.


Diacul (scriitor de cancelarie la curtea domneasca) Ilie Crimcovici era fiul negustorului Ioan Crimca din Suceava si al "cneaghinei" Carstina, din neamul familiei Stroici. El s-a cslugarit la Manastirea Putna cu numele de Anastasie, si a fost hirotonit preot la scurta vreme.


Dupa intrarea in Moldova a lui Mihai Viteazul (iunie 1600), arhimandritul Anastasie Crimca este numit in scaunul de episcop de Radauti.


Dupa destramarea unirii si revenirea in tara in septembrie 1600 a domnitorului Ieremia Movila si a celor trei episcopi ce l-au insotit, Anastasie Crimca s-a retras din scaun la mosia sa Dragomiresti, unde se afla o asezare monahala mai veche. Impreuna cu rudele sale, marele logofat Lupu Stroici si fratele acestuia, marele vistiernic Simion Stroici, fostul episcop Anastasie Crimca a zidit o biserica mica, din piatra, in cadrul schitului mai vechi, din lemn. Biserica avea hramul Sfintii Enoh, Ilie si Ioan Evanghelistul si a fost sfintita in anul 1602.


Manastirea Dragomirna este mentionata pentru prima data intr-un document din 4 septembrie 1605 prin care a primit danii de la marele logofat Lupu Stroici. Intr-un document din 20 august 1616 se mentioneaza faptul ca biserica cea mica a fost ctitorita de mitropolitul Anastasie Crimcovici, de marele logofat Lupu Stroici si de sotia lui, Pascalina. Urmasii logofatului Stroici mentionau la 22 august 1641 ca Manastirea Dragomirna a fost construita de Lupu Stroici si de mitropolitul Anastasie Crimca.Biserica Dragomirna Mica - Arhitectura

Biserica din cimitir are forma de nava, cu un pridvor deschis de forma poligonala. Pridvorul este marginit spre vest de cinci arcade sprijinite pe patru stalpi cu capiteluri simple de zid. Absida altarului are forma semicirculara si este sprijinita de un picior de contrafort aflat pe axa altarului. Fatada este impartita in doua registre de un brau format din caramizi. In interior, Biserica Dragomirna Mica este compartimentata in trei incaperi: pridvor deschis, naos si altar. Din cauza faptului ca Biserica Dragomirna Mica este foarte mica, pronaosul lipseste, iar iconostasul are numai usile imparatesti si usa din partea de miazanoapte.Biserica Dragomirna Mica - Obiective apropiateLocalizare Biserica Dragomirna Mica
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania