Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti

Orar de Vizitare: L-D: 9:00 - 17:00

Taxa de Vizitare: -

Taxa Foto: -

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.766103 LAT 26.557706 LONG


Asezare: Ipotesti, jud. Botosani. Moldova, Romania

Denumire:

Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti

Datare:

Observatie:

Orar de Vizitare
Luni - Duminica: 9:00 - 17:00
(15 mai - 15 septembrie)

Luni - Duminica: 9:00 - 17:00
(16 septembrie - 14 mai)


Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti


Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti este un muzeu memorial amenajat in casa in care a trait poetul Mihai Eminescu (1850-1889) in satul Ipotesti din judetul Botosani.


Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani din anul 2004, avand codul BT-IV-a-B-02047, fiind format din doua obiective:


• Casa memoriala "Mihai Eminescu" - datand din sec. XIX si avand codul BT-IV-m-B-02047.01


• Mormintele familiei Eminescu - datand din sec. XIX si avand codul BT-IV-m-B-02047.02Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti - Istoric

In anul 1850, familia caminarului Gheorghe Eminovici a cumparat o mosie in satul Ipotesti, unde va construi o casa cu toate acareturile ce pot intregi o gospodarie de oameni instariti. Casa avea trei camere: salonul familiei, biroul tatalui lui Eminescu si dormitorul mamei si surorilor poetului. In aceasta casa a locuit familia Eminovici pana in 1878.


Mama poetului, Raluca Eminovici, a cumparat cu 250 de galbeni o bisericuta de familie, care dateaza din anii '60 ai veacului al XIX-lea de la un anume Murgulet. Lacasul de cult are dimensiuni mici, dar adaposteste obiecte valoroase. In spatele bisericutei se afla mormintele parintilor lui Eminescu (Raluca si Gheorghe Eminovici) si a doi frati ai acestuia (Iorgu si Nicu).


Dupa moartea caminarului Gheorghe Eminovici (1884), casa nu a mai fost locuita, ajungand sa se ruineze. Intr-o fotografie din 1916 se observa starea precara a casei: "stalpii cerdacului lunecau in fata" din cauza "unei lente surpari si alunecari de teren". In anul 1924, casa unde a copilarit Mihai Eminescu si care ramasese nelocuita ani de zile, ajunsese o ruina. La acea vreme si bisericuta de lemn, ca si mormintele parintilor lui Eminescu, erau "complet parasite si acoperite cu balarii...", dupa cum consemna, in 1926, Revista Moldovei din Botosani.


Deoarece casa familiei Eminovici din Ipotesti era ruinata, proprietarii mosiei Ipotesti au daramat-o pana la temelie in vara anului 1924, determinand manifestatii din partea studentilor romani si evrei din Botosani impotriva acestei daramari. In urma acestor proteste, proprietara mosiei Ipotesti, Maria Papadopol, a donat de buna voie locul unde s-a aflat casa familiei Eminovici din Ipotesti. Ea adresa la 3 august 1924 o scrisoare catre prefectul judetului Botosani, Demostene Vizanty, in care scria urmatoarele: "Subsemnata Maria D. Papadopol, proprietara mosiei Ipotesti, declar prin aceasta sa consimt de buna voie a dona casa mea din Ipotesti, sau mai bine zis locul unde s-a aflat aceasta casa, cu conditiunea expresa de a se ridica pe acest loc o cladire identica cu materialul ce se afla azi pe aceste ruine si care cladire nu va putea avea alta destinatie decat a fi un muzeu national cu titlul "Mihai Eminescu donat de Maria Papadopol nascuta Isacescu" care va putea avea si o sala de lectura; nici intr-un caz nu va putea servi ca local de scoala."


In anul 1934, casa a fost reconstruita pe acelasi loc, acolo fiind inaugurat in 1940 primul muzeu memorial dedicat marelui poet. Aceasta casa nu respecta structura originalului, astfel incat a fost demolata, fiind reconstruita o alta in anul 1979 dupa documente originale, pe vechea fundatie a casei familiei Eminovici. In casa se afla mobilier - in parte original, in parte provenind din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.


In curtea casei memoriale a lui Eminescu se afla Casa Papadopol, o casa taraneasca de epoca in stil moldovenesc, care a apartinut ultimului proprietar al mosiei Ipotesti - doctorul Papadopol. Acesta si-a donat casa statului. In prezent, aici se afla Muzeul de etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti, fiind expuse obiecte provenind din vechile gospodarii taranesti. In aceasta casa si-a pictat Horia Bernea tablourile, in perioada taberelor nationale de pictura de la Ipotesti.


La 4 kilometri de Memorialul Ipotesti, se afla lacul din padurea Baisa, sursa de inspiratie a multor poezii ale lui Mihai Eminescu.Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti - Obiective apropiateLocalizare Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania