Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: -

Taxa Foto: -

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare


Asezare: str. Simion Barnutiu, nr. 4, loc. Iasi, jud. Iasi, Moldova, Romania

Denumire:

Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi

Datare:

Observatie: Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi este inscrisa in Lista monumentelor istorice, avand codul IS-IV-m-B-04328.


Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi - Prezentare


Bojdeuca lui Ion Creanga este o casa din cartierul Ticau, Iasi, in care a locuit intre anii 1872 si 1889 marele povestitor Ion Creanga. Pragul acestei case a fost trecut si de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Ion Creanga.Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi - Istoric

Casuta, avand doua camere dispuse de o parte si de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurari avand loc in anii 1942 si 1985. Casa este inscrisa in Lista monumentelor istorice, avand codul IS-IV-m-B-04328.


Bojdeuca lui Ion Creanga este prima casa memoriala din Romania. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau sa o viziteze a avut dreptul sa locuiasca in mica bucatarioara din stanga intrarii, impreuna cu sotia, trei copii si bunica.


La vremea sa, Ion Creanga era recunoscut pentru faptul ca la casuta sa din Ticau detinea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta cate un nume asociat unei persoane reale din viata sa. Spre exemplu, intotdeauna a avut o pisica pe nume Marioara ca si matusa sa zgarcita din satul natal Humulesti.Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi - Obiective apropiate

Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania