Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu din Iasi

Orar de Vizitare: 24 din 24

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.178974 LAT 27.567894 LONG


Asezare: loc. Iasi, jud. Iasi, Moldova, Romania

Denumire:

Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu din Iasi

Datare:

Observatie:


Parcul Copou


Parcul Copou este cel mai vechi parc din Iasi, situat pe dealul Copoului. Parcul dateaza din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a inceput in anii 1833-1834), in centrul sau fiind amenajat "Obeliscul cu lei", numit initial "Monumentul Legilor Constitutionale", ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova. Tot in acest parc se afla "Teiul lui Eminescu", ca si Muzeul inchinat aceluiasi poet. O serie de busturi dedicate unor mari personalitati ale culturii romane strajuiesc aleea principala a parcului Copou.Parcul Copou - Istoric

Invelit intr-o adevarata padure de copaci, Copoul se numea la inceputul indelungatei sale existente "Podu Verde", caci trecea printre vii, gradini si livezi strapunse ocazional de acoperisul unui conac boieresc. Vechea "ulita aristocratica a Copoului" este in prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelasi nume.


Sub Grigore Ghica, cunoscut ca un domnitor priceput si bland, caruia ii placea relaxarea, a fost ridicat la Copou un foisor de odihna in stil turcesc; acestui domnitor ii revenine meritul de a fi introdus Copoul in atentia boierilor, obisnuiti pana atunci cu plimbarile la Bucium si Galata.


In 1989 s-a deschis in parc un muzeu "Mihai Eminescu", conceput de arhitectul Virgil Onofrei. Anual are loc in Parcul Copou targul national de ceramica "Cucuteni", care aduna mesteri olari din toata tara.Teiul lui Eminescu


Teiul lui Eminescu este un tei argintiu vechi de circa 250 de ani, aflat in Parcul Copou din Iasi. Acest copac, denumit si "copacul indragostitilor", este locul unde poetul Mihai Eminescu isi gasea inspiratia. In plimbarile prin Copou, Mihai Eminescu s-a indragostit de tei, venind deseori sa-si adune gandurile sau sa discute cu bunul sau prieten, Ion Creanga, pe o banca aflata la umbra protectoare a teiului.


Acest tei este cel mai vechi copac din Parcul Copou. Trunchiul teiului, ramas gol in urma putrezirii, a trebuit sa fie plombat cu mortar si consolidat cu mansoane (cercuri) de metal, iar ramurile sunt sprijinite in console.Teiul lui Eminescu - Istoric

La data de 4 august 1950, Iasul a fost lovit de o furtuna cu grindina, in urma careia, teiul a fost in mare parte distrus (vantul i-a rupt sageata principala a coronamentului, bratul din partea nordica, precum si ramurile din celelalte brate). Dupa trei ani in care teiul a fost dat uitarii, in anul 1953, serviciile de spatii verzi ale primariei Iasului au segmentat ramurile de schelet, cu brate lungi de 3-4 metri, au curatat scorbura care se formase de la bifurcarea trunchiului si l-au dezinfectat. S-a turnat apoi o plomba, legand trunchiul cu cercuri metalice si sprijinind toate bratele pe console.


In anul 1990, prof.dr. Mandache Leocov, responsabil la cel moment de arborii monumentali din partea Academiei Romane si director al Gradinii Botanice din Iasi, a primit sarcina de a-l revigora. "Am desfacut plomba de beton. Tot lemnul era putred pana jos. Am lasat deschis ecranul ramas. Era un fel de masca de scoarta despre care nu se stia ce e exact. In toata literatura, in toate peregrinarile pe care le-am facut eu in tara si strainatate, nu am mai intalnit fenomenul asta. Este unic. El singur s-a salvat de la moarte. Noi l-am ajutat apoi cat am putut", afirma profesorul Leocov.


Dupa cum afirma prof.dr. Mandache Leocov, "lemnul este mort", iar teiul lui Eminescu "supravietuieste numai printr-o minune a naturii: doua radacini aditive, care au crescut si s-au strecurat pe langa plomba, au ajuns, prin golul din trunchi, in pamant". Cu ajutorul acestor radacini, se hraneste copacul multisecular. Profesorul Leocov prevede ca "Iasiul se va mandri cu Teiul lui Eminescu inca 50, poate chiar 100 de ani de-acum incolo, fara probleme".


In fata teiului se afla un bust de bronz al lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Mateescu.


In apropiere de tei, intr-o veche cladire de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost organizata o expozitie documentara Mihai Eminescu (1983), iar in iunie 1984 s-a organizat o expozitie permanenta de carte, documente si fotografii dedicate lui Mihai Eminescu. In locul cladirii vechi, care a fost demolata, s-a construit o cladire noua, care a fost inaugurata cu prilejul centenarului mortii poetului, la 15 iunie 1989, cu scopul de a servi ca Muzeu dedicat poetului Eminescu. Cele doua turnuri de la intrarea in muzeu simbolizeaza Dragostea (Veronica Micle) si Prietenia (Ion Creanga)


In ziua de 15 iunie (data disparitiei poetului) a fiecarui an, cand teii sunt in floare, parfumand intreg dealul Copoului, Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou organizeaza "Sarbatoarea Teiului", avand drept ax de desfasurare "Teiul lui Eminescu".Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu - Obiective apropiateLocalizare Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu din Iasi
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania