Hanul Ancutei

Orar de Vizitare:

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: 0233 781 400

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.099342 LAT 26.697019 LONG


Asezare: Asezat pe drumul european E85, comuna Tupilati, judetul Neamt (la 27Km de municipiul Roman)

Denumire:

Hanul Ancutei

Datare: 1718

Observatie:


Hanul Ancutei - Prezentare

Hanul Ancutei este un vestit han turistic situat de-a lungul unuia din principalele drumuri europene ce strabat Romania (E85), la o distanta de 27 km de municipiul Roman, inspre Suceava si la 350 km de Bucuresti. Ca localizare, el se afla in comuna Tupilati din judetul Neamt.


Hanul Ancutei a devenit celebru prin plasarea aici a actiunii din volumul Hanu-Ancutei (compus din 9 povestiri), publicat in anul 1928 de marele scriitor roman Mihail Sadoveanu (1880-1961).Hanul Ancutei - Istoric

Aflat la intersectia drumurilor care duc spre Piatra Neamt si Roman, Hanul Ancutei a fost construit la inceputul secolului al XVIII-lea (anul 1718, dupa cum este inscris pe placa amplasata la intrarea in han). El oferea loc de popas pentru negustorii ce calatoreau spre Roman, spre Suceava sau spre Iasi.


Hanul se afla la marginea unui sat care s-a stramutat pe mosia boierilor Catargi de la Tupilati (astazi in judetul Neamt). In anul 1819, vornicul Stefan Catargiu a obtinut printr-un hrisov dreptul de a infiinta targuri si iarmaroace, aici construindu-se un han nou, care va servi si ca statie de posta. Langa han, pe un teren plan aflat langa apa Moldovei, se desfasura iarmarocul de la Tupilati.


Intr-un document din anul 1876, care cuprindea un inventar al mosiei Tupilati, era trecut si "ratesu de la Ancuta". Hanul era zidit pe temelie de piatra, avea o lungime de 36, 20 metri si o latime de 15,70 metri, iar zidurile sale de caramida erau de 70 cm grosime. Hanul avea doua porti din lemn de stejar, una prin care intrau carele si alta prin care ieseau. Portile din stejar tare erau ferecate cu zavoare duble si drugi masivi de fier, iar ferestrele erau mici si zabrelite. Carele erau asezate langa poarta de iesire, avand langa cladirea hanului un loc pentru depozitarea nutretului.


Cladirea avea o fatada simpla, cu arhitectura de pilastri, iar intrarea beneficia de o arcada dubla, incununata de un fronton clasic. Hanul dispunea de patru odai pentru musafiri, o odaie pentru crasmari, una pentru hangiu, doua camere de odihna si grajdul. In partea din dreapta erau camerele de dormit pentru calatori, cu intrari separate, iar in stanga erau carciuma, birtul si locuinta hangiului. Sub carciuma se afla intrarea in pivnita boltita, construita din piatra de rau si avand lungime de 11 metri si latime de 4 metri. Sala comuna sau birtul, cu mese lungi, era pentru mancare, taifas si adesea pentru chef cu lautari.


In volumul sau de povestiri intitulat Hanu-Ancutei si publicat in anul 1928, marele scriitor roman Mihail Sadoveanu descrie astfel hanul: "Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han – era cetate! Avea niste ziduri groase de ici pana colo si niste porti ferecate cum n-am vazut in zilele mele. In cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor..."


Hanul Ancutei a fost preluat de Casa Rurala, in contul unor datorii pe care le avea Nicolae Calimachi Catargi. In anul 1920, Casa Rurala a vandut hanul pentru 12.900 lei. In forma sa originara, Hanul Ancutei a existat pana in anul 1943, cand proprietarii l-au demolat in cea mai mare parte pentru ca nu puteau plati impozitele si nici nu avea posibilitatea materiala de a-l intretine. Desi s-a propus ca sa fie preluat de Oficiul National de Turism pentru a-l transforma in loc de popas pentru tineretul pornit in drumetie pe Valea Moldovei, din cauza razboiului, nu s-au gasit fondurile necesare. Astfel, o perioada, in locul hanului au existat doar niste ziduri in ruina si pivnita.


In perioada 1957-1960, autoritatile au dispus reconstructia hanului dupa planurile existente la Arhivele Statului din Iasi. Prin Decretul de Expropriere nr. 639 din 29 iunie 1967, hanul, care avea initial o suprafata construita de 164 mp, a fost expropriat in beneficiul statului, cu scopul reconstruirii vechiului Han al Ancutei. Imediat dupa expropriere, a fost demolat in intregime, pastrandu-se din vechiul han numai podeaua si beciul. Pe locul vechiului han a fost ridicata o noua constructie, care respecta linia traditionala si de arhitectura specifica secolului al XVIII-lea si care a capatat aceeasi destinatie de han, tocmai pentru conservarea spiritului sadovenian moldovenesc.


Hanul a fost restaurat din nou in anul 1999, el capatand o infatisare autentic romaneasca, fiind improvizate aici mici expozitii de costume populare specifice zonei, precum si de obiecte din ceramica sau din lemn.


In partea dreapta a intrarii, chiar langa usa, a fost amplasata o placa de marmura pe care scrie urmatorul text: "Pe locul vechiului han ce s-a ridicat in anul 1718 si risipit cu ani in urma s-a cladit, cinstindu-se slova romaneasca a marelui Sadoveanu, noua constructie. Fie sa ramana loc de vrajit popas si desfatare sufleteasca pentru toti calatorii pamanteni sau veniti de pe alte meleaguri".


In fata hanului, in partea dinspre drumul national, a fost amplasat bustul din piatra al marelui povestitor Mihail Sadoveanu, care a descris in opera sa Hanul Ancutei. Bustul a fost realizat de sculptorul romascan Florin Zaharescu, dezvelit la 10 noiembrie 2002 in prezenta ministrului culturii si cultelor, acad. prof. dr. Razvan Theodorescu si sfintit de PS Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Cu aceasta ocazie, a avut loc o expozitie de produse culinare cu specific moldovenesc si un concert sustinut de orchestra "Rapsozii Botosanilor". Cu tot cu soclul, bustul are o inaltime de 4.5 m.


In fiecare an, in luna noiembrie, are loc aici Festivalul de Creatie Literara "Mihail Sadoveanu".Hanul Ancutei - Obiective apropiateLocalizare Hanul Ancutei
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania