Biserica Fortificata din Darjiu

Orar de Vizitare: 24 din 24

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 46.202037 LAT 25.199442 LONG


Asezare: Darjiu

Denumire:

Biserica Fortificata din Darjiu

Datare:

Observatie: Biserica unitariana fortificata din Darjiu a fost inclusa in 1999 pe lista monumentelor UNESCO.

Ansamblul bisericii unitariene fortificate este din 2010 catalogat ca monument istoric sub codul cod LMI HR-II-a-A-12813.


Biserica Fortificata din Darjiu - Prezentare


Biserica unitariana fortificata din Darjiu este un monument istoric si de arhitectura din sec. XIII-XIV, una din cele sase biserici fortificate din Transilvania incluse in anul 1999 pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Biserica reprezinta una dintre cele mai importante biserici fortificate secuiesti, ea fiind prezenta in toate referintele unor astfel de monumente din Transilvania datorita picturilor murale (in mare parte distruse) din interiorul bisercii dar si arhitecturii fortificatiilor ce o inconjoara. Ansamblul bisericii unitariene fortificate este din 2010 catalogat ca monument istoric sub codul cod LMI HR-II-a-A-12813.Biserica Fortificata din Darjiu - Istoric

Biserica fortificata din Darjiu are la baza o veche bazilica romana ale caror elemente dateaza din secolul al XIII-lea. Ridicarea edificiului actual a inceput in secolul al XIV-lea si terminat in secolul al XV-lea, fortificatiile fiind inaltate in secolul al XVI-lea, avand in componenta lor cinci bastioane, turnuri de clopote si ziduri de aparare din piatra.


Biserica a dobandit forma actuala in secolul al XV-lea, cu ocazia unei extinderi in stil gotic. Deosebit de valoroase sunt frescele care reprezinta legenda sfantului Ladislau, care dateaza din epoca anterioara reformei protestante. Aceste picturi murale au fost acoperite cu ocazia Reformei si au fost redescoperite in secolul al XIX-lea.


Interiorul fortificatiei are o suprafata de 1852 metri patrati, biserica aflandu-se in mijlocul ei. Biserica prezinta o amprenta dreptunghiulara de 7,25 metri pe 28 metri, cu o inaltime medie de 15 metri, punctul cel mai inalt avand 20 de metri. Conform unei inscriptii existente pe o tigla a acoperisului fortificatiei, cea mai veche renovare a lui a fost facuta in anul 1760. Zidul de protectie are circa 5 metri inatime. Fortificatia a fost terminata in anul 1530, ea avand inglobata in structura spatii de depozitare folosite de locuitorii satului, cum ar fi camere de provizii, de cereale si renumita slanina care are rezervat un turn din fortificatie.


Turnul bisericii fortificate din Darjiu, care se afla la sud de biserica propriu–zisa este cea mai veche parte componenta a sistemului de fortificatii. Zidul bisericii slujea si ca aparare impotriva atacurilor otomane, insa nu este la fel de inalt ca cel al bisericilor fortificate sasesti, deoarece satul in sine este amplasat la o inaltime destul de ridicata. Zidul are doua porti, astfel ca turcii intrati pe prima poarta si ramasi blocati in incinta cetatii sa poata fi arsi cu smoala fierbinte. Satenii isi tin si acum cerealele in hambarele aflate in cetate, iar slanina si suncile se pastreaza in bastioanele cetatii. Cerealele se pot lua acasa in fiecare dimineata, iar slanina doar o singura data pe saptamana.Biserica Fortificata din Darjiu - Obiective ApropiateLocalizare Biserica Fortificata din Darjiu
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania