Cheile Turzii

Orar de Vizitare: 24 din 24

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 46.564034 LAT 23.674250 LONG


Asezare: jud. Cluj, Transilvania, Romania

Denumire:

Cheile Turzii

Datare:

Observatie:


Cheile Turzii - Prezentare


Cheile Turzii (in maghiara Tordai hasadék) alcatuiesc o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip mixt), aflata in judetul Cluj, la o distanta de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul vaii Hasdate.


Au o lungime de 2.900 m si o inaltime a peretilor de pana la 300 m. Cheile ocupa o suprafata de 324 ha si s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de catre raul Hasdate.


Cheile Turzii ofera un peisaj carstic de o rara salbaticie: stanci inalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra, valcele pietroase, grohotisuri, arcade etc. Contine peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentand elemente rare ca usturoiul salbatic, acvila de stanca, sogartul de balta, tisa, scorusul, garofita alba, fluturasul de stanca.


Peste apa vaii Hasdate exista 4 punti. Prima punte (I) este amplasata nu departe de intrarea in Chei, ultima punte (IV) spre iesirea din Chei, in directia comunei Petrestii de Jos.Cheile Turzii - Istoric

In punctul "Piatra Taiata", la 1,5 km de intrarea in Cheile Turzii, se afla in perioada romana principala cariera a orasului si a castrului roman Potaissa. In secolul al XIX-lea, cand urmele exploatarilor romane mai erau vizibile, s-au facut observatii detaliate privind tehnicile de desprindere a blocurilor de calcar si de avansare in masiv. Din cariera a fost transportata la biserica din satul invecinat Cheia o coloana inalta de 1,5 m si cu diametrul de 0,34 m. In cariera si in imprejurimile sale s-au descoperit tigle, chei, opaite, fragmente ceramice si mai multe monede (o tetradrahma, un denar din timpul imparatului roman Domitian, un denar din vremea lui Macrinus si alte doua monede). Descoperirile indica existenta unei asezari in preajma carierei de calcar.


Situl arheologic din punctul "Dealul Alb" este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010.Cheile Turzii - Date biogeografice

Cheile Turzii - Flora


In Cheile Turzii exista aproximativ 1.000 de specii floristice, printre care piciorul cocosului, odoleanul, omagul, stanjenelul violaceu, vulturica, scorusul argintiu, usturoiul salbatic, s.a.


Cheile Turzii - Fauna


Sunt prezente 67 de specii de pasari, pesti, batracieni, vulpea, nevastuica, jderul de piatra, mistreti, iepuri, caprioare, serpi etc.


Cheile Turzii - Pesteri


Se cunosc in Cheile Turzii aproximativ 50-60 de pesteri, arcade (resturile pesterilor prabusite) sau firide, in general au dimensiuni mici (8 depasesc 20 m lungime, cea mai mare atingand 123 m).


Pestera "Cetateaua Mare" ("Pestera lui Balica") se afla langa podul nr.4, pe partea dreapta a vaii Hasdate. Aici s-a adapostit o perioada haiducul Nichita Balica din Petrestii de Jos, care a participat la revolta antiaustriaca a Curutilor.Cheile Turzii - Alte obiective turistice

Cheile Turzii se leaga printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucas si Cheile Borzesti.


In anii '30 ai secolului al XX-lea, sus pe stanca, pe partea stanga a Cheilor (in sensul de curgere al apelor vaii Hasdate) exista o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasata in perioada interbelica, in cadrul unei ceremonii publice, la care au luat parte atat oameni din partea locului, cat si oficialitati din Turda. Dupa razboi, crucea de lemn a fost inlocuita cu o cruce de metal, care exista si azi.


Pe la mijlocul anilor '60 ai secolului al XX-lea, pe coama din partea dreapta a Cheilor (in sensul de curgere al apelor vaii Hasdate) mai exista o veche bisericuta din lemn, nefolosita, pe locul unei vechi manastiri greco-catolice. In anul 1968 biserica a fost demantelata.


In 1935 in Chei s-a deschis o cabana cu aspect medieval, in zona fiind instalate ulterior mai multe case de vacanta.


Este o zona preferata de alpinisti datorita verticalitatii peretilor si accesului relativ usor cu echipamente. Sunt peste 200 de trasee de alpinism si escalada, anual se tin diverse concursuri si memoriale.Cheile Turzii - Obiective ApropiateLocalizare Cheile Turzii
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania