Manastirea Prislop

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: -

Taxa Foto: -

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 45.6317548 LAT 22.8503078 LONG


Asezare: Silvasu de Sus, judetul Hunedoara, 13 km de Hateg

Denumire:

Manastirea Prislop

Datare:

Observatie:


Manastirea Prislop


De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce dateaza din secolul al XVI-lea, fiind declarata monument istoric, cu codul HD-II-m-A-03447.


Se consider? ca prima manastire cu acest nume ar fi fost construita de Nicodim de la Tismana. Exista o singura marturie care este consemnata despre prezen?a lui Nicodim de la Tismana, in Ungaria medievala. Ea este însemnarea de pe Evangheliarul sau: "Aceasta Sfanta Evanghelie a scris-o popa Nicodim in Tara Ungureasca in 6913 (1404-1405)". Pe la jumatatea secolului XVI, Manastirea Prislop ajungand aproape in ruina, in anul 1564 a fost zidita "din temelie" de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Tara Romaneasca. Este posibil ca vechiul lacas, despre al c?rui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, sa fi existat undeva in padure, in vecinatatea cladirilor actuale.


Probabil ca in secolul al XVII-lea a fost intemeiata la Prislop scoala de invatatura bisericeasca pentru tinerii care urmau sa devina preoti la sate. In anul 1585 egumenul Ioan ajunge mitropolit la Balgrad (Alba Iulia), iar Teofil devine in 1615 episcop la Vad. Aici in secolul XVII vietuieste Sfantul Ioan de la Prislop. In secolul al XVIII-lea a fost manastire greco-catolica. A primit un ultim vesmant de fresca sub semnatura lui Simion din Pitesti. Din acesta se conserva doar cateva fragmente. A fost adanc implicata in framantarile religioase ale secolului al XVIII-lea, dintre greco-catolici si ortodocsi. In secolul al XIX-lea era aproape pustie si administrata de preoti de mir. Curand dupa ce a fost trecuta la ortodocsi (1948), a fost desfiintata si alocata pentru destinatii laice. S-a refacut ca lacas manastiresc dupa anul 1975, cu o comunitate de calugarite.Manastirea Prislop

In 1948 staretul manastirii Prislop devine Parintele Arsenie Boca, iar dupa ce salasul s-a transformat in manastire de maici, a ramas ca duhovnic, pana in 1959, cand comunistii au risipit obstea si parintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu fortat la Bucuresti.


Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vata de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia), parinte ieromonah, teolog si artist plastic (muralist) ortodox roman, Arsenie Boca a fost staret la Manastirea Brancoveanu si apoi la Manastirea Prislop, unde datorita personalitatii sale veneau mii si mii de credinciosi, fapt pentru care a fost hartuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, inchis la Securitatea din Brasov, dus la Canal, inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea. A pictat biserica din Draganescu (la 25 Km de Bucuresti). Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din altarul Bisericii Sfantul Elefterie din Bucuresti, a fost pictata de catre parintele Arsenie Boca.


Arsenie Boca este considerat de catre unii din ucenicii sai ca fiind cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormantul sau de la Manastirea Prislop din Tara Hategului, se perinda zilnic sute de pelerini.Manastirea Prislop - Obiective apropiate

Castelul Hunedoarei
Localizare Manastirea Prislop
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania